svjetska zdravstvena organizacija

Novi soj korone identificiran u Velikoj Britaniji brže se širi, ali se ne smatra smrtonosnijim; WHO u bliskom kontaktu s britanskim dužnosnicima, Nizozemska zabranila letove prema toj zemlji

20.12.2020 u 07:49

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u subotu je objavila da je u bliskom kontaktu s britanskim dužnosnicima zbog nove inačice koronavirusa, o čemu je Velika Britanija obavijestila WHO, kao i o bržem širenju ovog soja virusa

"Službenici Ujedinjenog Kraljevstva i dalje će dijeliti informacije i rezultate svojih analiza i studija, te ćemo kada saznamo više o karakteristikama ove varijante virusa i svim implikacijama ažurirati podatke i izvijestiti države članice i javnost", naveli su iz WHO-a (World Health Organization) u subotu u 'tvitu'.

Novi soj koronavirusa identificiran u Ujedinjenom Kraljevstvu zarazan je i do 70 posto, ali se ne smatra smrtonosnijim te bi cjepiva i dalje trebala biti učinkovita, rekli su u subotu britanski premijer Boris Johnson i znanstvenici.

Velika Britanija obavijestila je WHO o bržem širenju ovog soja virusa, a glavni britanski epidemiolog Chris Whitty u subotu je poručio da njihova savjetodavna grupa za hitne i nove opasnosti od respiratornih virusa (NERVTAG) smatra da bi se taj novi soj mogao brže širiti među populacijom.

Nizozemska zabranila letove iz Britanije zbog novog soja koronavirusa

Nizozemska je u nedjelju rano ujutro zabranila letove koji dolaze iz Velike Britanije nakon otkirća nove inačice koronavirusa.

Zabrana stupa na snagu odmah te vrijedi do 1. siječnja, priopćilaje vlada.

Nizozemski Nacionalni institut za javno zdravstvo i okoliš (RIVM) preporučio je ograničavanje unošenja ove inačice virusa iz Britanije što je više moguće i to kontrolom putničkog kretanja, što je dovelo do vladine zabrane zračnog prometa.

Inačica virusa koja je opisana u Velikoj Britaniji već je identificirana u nasumičnom uzorku u Nizozemskoj početkom prosinca, dodaje se u priopćenju vlade.

Slučaj se treba dalje istražiti kako bi se utvrdilo tko je pogođen, kako se zaraza pojavila i jesu li poznati povezani slučajevi.

 

"Trenutačno nema naznaka da novi soj koronavirusa uzrokuje veću smrtnost niti da utječe na cjepivo i načine liječenja. U tijeku su hitna istraživanja koja bi to trebala i potvrditi", dodao je Whitty.

  • +5
Boris Johnson Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Ranije mutacije virusa SARS-CoVa-2 već su primijećene i prijavljene širom svijeta.

Ujedinjeno Kraljevstvo, epidemijom koronavirusa najpogođenija europska država nakon Italije, s više od 66.500 mrtvih, 8. prosinca je pokrenulo masovnu kampanju cijepljenja, u sklopu koje je prioritet dan osobama treće životne dobi i njegovateljima.