nema opuštanja

Macron i Le Pen sučeljavaju se u TV debati: Macron vodi u anketama, ali...

20.04.2022 u 10:27

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i desničarka Marine Le Pen u srijedu će se suprotstaviti u televizijskoj debati kojom će pokušati pridobiti neodlučne glasače četiri dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora. Macron vodi u anketama, no njegovi politički saveznici upozorili su ga da se ne smije opustiti tijekom te rasprave, jedine izravne između dvoje kandidata, koju će pratiti milijuni gledatelja

Neke ankete aktualnom predsjedniku daju i do 10 posto prednosti u drugom krugu izbora, reprizi onog iz 2017. godine. Na konačan rezultat mogli bi utjecati zasad neodlučni birači i oni koji neće izaći na izbore, piše agencija France Presse.

Le Pen je također pročistila svoj raspored kako bi se pripremila za debatu, nadajući se da će izbjeći fijasko prije pet godina kad joj je nastup samo doprinio porazu.

Macron je tada pobijedio s 66,1 u odnosu na 33,9 posto kandidatkinje desnice. Čini se da je ove godine dinastija Le Pen najbliža ulasku u Elizejsku palaču. Jean-Mariea Le Pena, oca Marine Le Pen koji je bio kandidat nekoliko puta, 2002. je u drugom krugu porazio Jacques Chirac s 82,2 prema 17,8 posto.

  • +8
Marine Le Pen Izvor: EPA / Autor: GUILLAUME HORCAJUELO

Televizijska rasprava uživo kreće u 19 sati. Riječ je političkoj tradiciji u Francuskoj od 1974. godine kad je socijalist Francois Mitterrand debatirao s centristom Valéryjem Giscardom d'Estaignem.

Debata se nije održala 2002. kad je Chirac rekao da ona nije moguća zbog „netolerancije i mržnje“ oca aktualne kandidatkinje.

Nova neizvjesnost

Na ovim izborima ulozi su posebno visoki i Europa ih pozorno prati. Za Macrona se očekuje da će u slučaju pobjede nastaviti zagovarati Europsku uniju još pet godina. Le Pen, pak, najavljuje reformu europskog saveza.

Ankete trenutno Macronu daju između 53 i 56 posto podrške u odnosu na 44 do 47 posto Marine Le Pen, što predviđa puno neizvjesniju utrku nego prije pet godina.

Za Le Pen ova rasprava predstavlja posljednju šansu da okrene trend i uvjeri Francusku da je preobrazila svoju stranku iz grupacije krajnje desnice u političku silu srednje struje.

Macron će ju vjerojatno pokušati prikazati kao opasnu ekstremisticu kojoj se ne može vjerovati na vanjskopolitičkom planu, posebno nakon ruske invazije Ukrajine i njenih ranijih izjava podrške vladaru Kremlja Vladimiru Putinu.

Oboje će pokušati privući birače krajnje lijevog kandidata Jean-Luca Mélenchona koji je završio treći s jedan posto manje od Le Pen.

Kandidatkinja desnice navodno je provela utorak sa svojim najbližim suradnicima pripremajući se za debatu, nakon što je ranije priznala da ona 2017. nije dobro prošla.

„Za mene je neuspjeh ponekad poticaj za naprijed“, rekla je za televiziju TF1 o toj debati.

Novine Le Monde pišu kako će se Le Pen pokušati prikazati kao vjerodostojna čelnica, a izbore kao referendum o Macronovoj vladavini.

  • +6
Emmanuel Macron Izvor: EPA / Autor: Guillaume Horcajuelo

Taj medij piše kako je ona provela zadnjih pet godina na pokušaju zaborava prošle debate, radeći na svom imidžu i ideološkim postavkama svoje stranke. 

Oboje mogu pobijediti

Macron upozorava da izbori nisu još riješeni, podsjećajući birače na politička iznenađenja iz 2016. kad su Britanci glasali za izlazak iz Europske unije, a Amerikanci u Bijelu kuću poslali Donalda Trumpa. 

Njegovi ključni saveznici daju do znanja da se ništa ne smije uzeti zdravo za gotovo, poručujući biračima da na dan izbora ne smiju ostati kod kuće. 

„Ništa još nije gotovo i svakako ne smijemo donositi zaključke da su ovi izbori, ova utakmica, već odlučeni“, rekao je francuski premijer Jean Castex za radiostanicu France Inter.

„Moramo uvjeriti Francuze da je program Emmanuela Macrona najbolji za Francusku i za njih“, naglasio je premijer. Dodao je da bi u slučaju Macronove pobjede njegova vlada dala ostavku kako bi vladajućoj stranci dala novi zamah uoči parlamentarnih izbora u lipnju. 

Castexov prethodnik, gradonačelnik Le Havrea Edouard Philippe s desnog centra, također je upozorio da ništa nije još riješeno zbog velikog broja „nepoznanica“ oko izbora u nedjelju, prvenstveno izlaznosti.  

Za novine Le Figaro Philippe je u ponedjeljak rekao da takozvana republikanska fronta, koja je na prošlim izborima ujedinila sve političke opcije protiv krajnje desnice, više nije „prirodni refleks“. 

„Trenutno bi oboje kandidata mogla pobijediti“, istaknuo je Francois Bayrou, još jedan saveznik aktualnog predsjednika.