objavila elizejska palača

Macron će se u nedjelju obratiti naciji

10.06.2020 u 18:19

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obratit će se naciji u nedjelju u 18 sati, objavila je Elizejska palača u srijedu

Elizejska palača nije otkrila detalje o čemu će predsjednik govoriti.

Vjerojatno će tema razgovora biti ekonomski oporavak zemlje nakon karantene zbog koronavirusa i problemi rasizma i diskriminacije.

Macron se tri puta televizijski obratio naciji tijekom krize zbog covida-19, no posljednje pojavljivanje bilo je sredinom travnja kada je najavio da će mjere karantene završiti 11. svibnja.

Jedini veći govor otad je bio u svrhu najave 8 milijardi eura teškog paketa pomoći za automobilsku industriju.

Predsjednikova relativna tišina do danas na temu rasizma i policijskog nasilja, nakon ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda 25. svibnja u SAD-u, također je preispitivana u medijima.

U Francuskoj, kao i u drugim europskim zemljama, izbili su prosvjedi nakon Floydove smrti, kojeg je tijekom uhićenja ubio bijeli policajac.

Problem je odjeknuo među mladim ljudima s imigrantskim korijenima u Francuskoj, od kojih se mnogi žale na loš tretman ili diskriminaciju, osobito od strane policije.

Vladina glasnogovornica Sibeth Ndiaye rekla je ranije u srijedu da je Macron rekao ministrima na sjednici vlade su rasizam i diskriminacija "izdaja" francuskih republičkih principa.

Predsjednik je zatražio da ministri pojačaju borbu protiv diskriminacije i getoizacije siromašnijih urbanih mjesta, rekla je Ndiaye.