POSTIZBORNA KOMBINATORIKA

Macan: Ljevica još ima šanse, ovo je njihov zadnji joker; Palić: Meni je sve jasno

22.04.2024 u 08:58

Bionic
Reading

Politički konzultant Krešimir Macan i ustavni stručnjak Mato Palić u jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' govorili su o aktualnoj političkoj situaciji. Macan je naglasio da ljevica još uvijek može sastaviti koaliciju, iako je percepcija da je HDZ u boljoj poziciji. Palić se osvrnuo na razjedinjenu pravnu struku po pitanju upozorenja Ustavnog suda

Macan je naglasio da bi do dogovora o sastavljanju nove Vlade moglo doći brže nego što se očekuje. 'Već smo vidjeli da predsjednik Milanović najavljuje nekakve radikalne poteze ako do dogovora ne dođe u roku od 30 dana. I on stvara presing da do dogovora dođe što prije. Tako da vjerujem da ćemo ga imati brže nego što mislim. Trebamo biti realni, danas će tek biti objavljeni konačni rezultati izbora. Jučer su bili ponovljeni izbori', rekao je Macan u emisiji 'U mreži Prvog'.

'I dalje stoji opcija da ljevica može sastaviti koaliciju, ali dosta teže. Postoje druge opcije i za HDZ. Ako manjine kažu da se neće razbijati, može se napraviti liberalni blok. HDZ je percepcijski u prednosti', dodao je.

Macan je istaknuo kako glasine koje govore da DP traži MUP, kulturu, pravosuđe i regionalni razvoj upućuju na to da se traže slična ministarstva koja je tražio Most. 'Tu ima dosta spinanja. Jedni i drugi su rekli da nije bilo formalnih razgovora. Ovo su možda neke želje. Možda netko projicira da bi se stvorio strah. Stvorio se strah da se vraćamo u 2015. godinu i da država ide nazad. Ako ljevica vidi da se ne može sastaviti Vlada bez DP-a i ako zahtjevi budu radikalni - moglo bi doći do straha na tom dijelu spektra', rekao je.

'Pitanje je uvjetovanja, tko sebe vidi kao premijera. Vidjeli smo kako je bilo s Timom Oreškovićem, dakle čim imate rješenje da ne sjedi prvi čovjek stranke kao premijer, nemate onog tko donosi odluke i to ne funkcionira dobro', kazao je. Dodao je da bi se Ivanu Penavi moglo ponuditi mjesto mandatara kao krajnja opcija stvaranja antihadezeovske koalicije.

Zagreb: Izborna noć u stožeru Domovinskog pokreta Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'To bi bio zadnji joker koji bi se bacio na stol. Isto je bilo ponuđeno Mostu u tom nekom zadnjem potezu da bi se stvorila antihadezeovska koalicija - što je moguće', rekao je. 'Ako HDZ krene razgovarati s liberalima, DP bi im mogao reći - sad ćemo vam mi pokazati svoju snagu', dodao je.

Anušić na čelu HDZ-a? 'To je očita želja u Domovinskom pokretu'

Upitan da prokomentira teoriju da DP na čelu HDZ-a želi dosadašnjeg ministra obrane Ivana Anušića, a da Andrej Plenković ode u Bruxelles, Macan je rekao da je to očita želja u DP-u.

'To je želja. To je očita želja u DP-u. Zato se naglašava uloga Ivana Anušića i želi napraviti raskol u HDZ-u. Tu će i ljevica reagirati, ali i sam Plenković, zato što je odlazak u EU na dugom štapu. Jučer sam se šalio da je to jednako komplicirano kao sastavljanje lijeve vlade. To su puste želje', rekao je.

  • +37
Andrej Plenković obratio se okupljenima u stožeru HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Macan je dodao da je Anušić ključna osoba za pregovore. 'Mislim da je glavni tajnik DP-a rekao 'mi smo prijatelji, mi se znamo'. Oni se u Slavoniji svi znaju. Većina njih bila je u HDZ-u. Jednostavno, on ih ima na brzom pozivanju. S njima se razumije', kazao je. Govoreći o ulozi manjina i tvrdnjama Milorada Pupovca da se neće razbijati na manje skupine, kazao je da je to dobra postura za početak pregovora. 'Uvijek je najlakše razbijati najslabije, a to je klub manjinaca. To je dobar početak pregovora, jer su se postavili kao 'nemojte nas dijeliti'. Svi moraju računati na to da će taj blok nastupati u odlučnom potezu. Zasad ih se treba računati kao blok od osam, a ne pojedinačno', dodao je.

Palić: Milanovićeva ostavka ne može anulirati neustavno ponašanje

Ustavni stručnjak Palić osvrnuo se na veliku količinu disonantnih tonova unutar pravne struke jer se ne slažu svi s upozorenjem USUD-a koji predsjedniku Milanoviću brani da bude mandatar, čak i ako da ostavku.

'To je upozorenje USUD-a, odnosno upozorenje i priopćenje. USUD nije donio odluku ni rješenje. Jednako kao i sredinom ožujka, kad je donio prvo upozorenje. Sadržaj upozorenja obvezuje one na koje se odnosi', rekao je. 'Njemu se ne može povjeriti mandat za sastav Vlade, niti može biti izabran za predsjednika Vlade u Saboru', nastavio je. Ustvrdio je da učinak ostavke 'ne može anulirati neustavno ponašanje'. 'Sve štima, stvar je u sljedećem. Ljudima nije jasno, zašto sada, ako bi podnio ostavku - više ne bi mogao biti mandatar. Učinak ostavke ne može anulirati neustavno ponašanje koje je trajalo u prethodnom razdoblju', dodao je.

  • +3
Konferencija za novinare predsjednika Zorana Milanovića Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Govoreći o aktivnostima predsjednika Milanovića i prigovorima na obrazloženje USUD-a, Paliću je simptomatično to što je PRH licitirao imenima mogućih ministara.

'Prigovora na obrazloženje je bilo i kada je doneseno prvo upozorenje. Nije jasno razgraničeno što predsjednik smije, a što ne. Međutim meni osobno je sve dovoljno jasno. Jedino je nejasno zbog čega je PRH mislio da USUD neće ponovno reagirati', rekao je. 'Imali smo nekoliko različitih situacija gdje je rekao da će biti premijer. Govorio je i tko bi mogli biti ministri u Vladi itd. Očito da je prešao tu granicu i USUD se u novom upozorenju fokusirao na njega', nastavio je.

'Nisu išli na najdrastičniji način poništavati izborne rezultate. To bi bilo izuzetno pogrešno - da USUD jednim potezom poništi volju birača. Time bi bile kažnjene stranke i drugi sudionici koji svojim ponašanjem nisu išli izvan zakonskih i ustavnih okvira', dodao je.