KRAJ RUSKOG BANDIĆA

Lužkov izgubio Moskvu i odlazi iz stranke

28.09.2010 u 13:28

Bionic
Reading

Obistinilo se ono o čemu je tportal izvještavao proteklog vikenda: Jurij Lužkov od utorka je i službeno uklonjen s mjesta gradonačelnika Moskve nakon skoro dva desetljeća burne vladavine. Razočarani velmoža navodno je odmah napustio i režimsku stranku Ujedinjena Rusija, pa bi ovo moglo značiti njegov sunovrat s ruske političke scene

Lužkova je smijenio Dmitrij Medvdev, koji se u obrazloženju prvi put pozvao na zakonsku formulaciju koja mu kao predsjedniku Ruske Federacije omogućava otpustiti šefa autonomne oblasti 'zbog gubitka povjerenja'.

'Ovo mi je prvi put, no ne isključujem da ću i ubuduće posezati za takvim rješenjem', poručio je Medvedev iz Šangaja. Dodao je i kako je prije potpisivanja ukaza o svemu obavijestio premijera Vladimira Putina.

Novi, privremeni gradonačelnik dosadašnji je Lužkovljev zamjenik Vladimir Restin. Medvedev tvrdi da će uskoro odabrati trajnog nasljednika koji će upravljati Moskvom, 'državom u državi', kako je Rusi zovu. Novaja Gazeta, koja je u petak saznala da je Lužkov od ponedjeljka bivši (bio je to ipak utorak), iz svojih je izvora doznala i da je novi šef metropole Sergej Sobjanin, voditelj predsjedničke administracije u eri Putina.

Agencija Interfaks javlja neslužbenu informaciju da je Lužkov odmah uputio pismo vrhu vladajuće stranke Ujedinjena Rusija, u kojem objavljuje da istupa iz te partije, u kojoj je bio jedan od osnivača i najutjecajnijih pojedinaca.

'Podvrgnut sam jakom ataku državnih medija. Više od mjesec dana izložili su me divljačkom progonu koji po svojoj naravi izlazi iz okvira pristojnosti i zdravog razuma', citira Interfaks Lužkovljevo pismo. Svrgnuti gradonačelnik ogorčen je na svoje kolege iz vrha partije, jer nisu učinili ništa da ga zaštite. To se ne odnosi na moskovski ogranak Ujedinjene Rusije (možda jezgra nove stranke? o. p) kojoj se zahvalio na odlučnoj podršci.

Moguće je da je Lužkov ovim potezom samo preduhitrio Kremlj, jer su iz njega stizale informacije o tome kako teško može zadržati povjerenje u vrhovnom vijeću stranke 'ako mu ne vjeruje državni poglavar'.

Prema prvim napisima, Jurij Mihajlovič ne namjerava napustiti Rusiju (kao mogući privremeni ili trajni egzil spominjala se Austrija). Anatolij Petrov iz moskovske gradske skupštine izjavio je za Gazetu.ru da je Lužkovljevo stanje 'bodro i borbeno, mada se ne sprema ratovati'. Javnost se pita što će biti s poslovima Lužkovljeve supruge Elene Baturine, kojoj su javni radovi u Moskvi priskrbili status najbogatije žene u Rusiji.

Tabor svrgnutog gradonačelnika najavio je njegovu skoru konferenciju za medije.