Brazilski predsjednik

Lula odgodio putovanje u Kinu zbog upale pluća

25.03.2023 u 18:40

Bionic
Reading

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva odlučio je odgoditi na neodređeno vrijeme putovanje u Kinu predviđeno u nedjelju kako bi se oporavio od "lakše upale pluća", priopćila je u subotu brazilska vlada

Lula (77) je "odlučio je odgoditi putovanje u Kinu, o čemu je obavijestio kineske vlasti", navodi se u priopćenju iz predsjednikova ureda, u kojemu se ne navodi novi datum putovanja.

Brazilski predsjednik je trebao otputovati u Kinu u subotu, ali je u petak odgođeno na jedan dan zbog "lakše upale pluća".

"Unatoč kliničkom poboljšanju, liječnički tim predsjednika Republike preporučuje da se putovanje u Kinu odgodi dok traje ciklus prenošenja virusa", rekla je Ana Helena Germolio u priopćenju.

Lula je trebao putovati u Peking u pratnji povećeg izaslanstva sa šestero ministara, guvernerima, zastupnicima i senatorima te dvjestotinjak poduzetnika.

U utorak se trebao sastati s kolegom Xi Jinpingom s kojim je, među ostalim, trebao razgovarati o sukobu u Ukrajini i iznijeti prijedlog o posredovanju skupine neutralnih zemalja.

Kina je glavni trgovinski partner Brazila. Bilateralna trgovinska razmjena dosegnula je lani 150 milijarda dolara.