MINISTAR U ZAGREBU

Lula pozvao Milanovića u Brazil

15.02.2023 u 14:20

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Brazila prenio je poziv novog brazilskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću da posjeti Brazil, priopćeno je iz ureda predsjednika

Milanović u srijedu je primio Maura Vieiru koji boravi u radnom posjetu Hrvatskoj. Vieira je na položaj brazilskog šefa diplomacije pod Lulom, brazilskim predsjednikom s ljevice, prvog u brazilskoj povijesti s trećim mandatom, stigao s položaja veleposlanika u Hrvatskoj od 2020. do 2022. godine.

Milanović i Vieira na sastanku su razgovarali o napretku bilateralne suradnje između Hrvatske i Brazila koji se, između ostalog, ogleda i kroz potpisivanje dvaju sporazuma iz područja kulture i obrazovanja, stoji u priopćenju.

Predsjednik i ministar razgovarali su i o multilateralnoj suradnji i odnosima između Europske unije i zemalja Latinske Amerike i Kariba.

Razmijenjeni su i stavovi o aktualnoj sigurnosnoj situaciju u Europi te o globalnim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, priopćeno je.

Vieira je u Zagrebu Milanoviću prenio poziv novog brazilskog predsjednika da posjeti Brazil. Lula, ljevičarski predsjednik radničkog porijekla, već je bio predsjednik Brazila od 2003. do 2011. godine.

U međuvremenu je proveo gotovo dvije godine u zatvoru zbog optužbi za korupciju koje su na kraju odbačene, a u drugom krugu izbora pobijedio je desničara Jaira Bolsonara te je stupio na vlast početkom ove godine, najavivši povratak Brazila na međunarodnu scenu.

Milanović je u srijedu odlikovao Vieiru Redom kneza Branimira s ogrlicom za izniman doprinos razvoju dobrih i prijateljskih odnosa između dvije zemlje, stoji u priopćenju.