UVRIJEDIO CRNU GORU

Lukšić: Dodik ne vodi baš računa o tome što kaže!

03.10.2012 u 14:40

Bionic
Reading

Crnogorski premijer Igor Lukšić sugerirao je u utorak predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da, u pogledu gradnje energetskih objekata na rijeci Drini, mora malo više poštivati Crnu Goru i međunarodne konvencije, objavili su beogradski elektronički mediji

Na raniju Dodikovu ocjenu kako Crna Gora ne može spriječiti RS u gradnji četiri hidroelektrane na Drini prethodno je reagirao i potpredsjednik crnogorske vlade Vujica Lazović, tvrdnjom da je najavom gradnje bez konzultacija s Podgoricom, RS prekršio međunarodnu Konvenciju o prekograničnom utjecaju na okoliš. Milorad Dodik je ranije izjavio da će RS graditi hidroelektrane na Drini, bez obzira na to kakav je stav Crne Gore, te da 'nikakva Crna Gora, ni prosvjednim ni bilo kakvim notama, neće to moći spriječiti'.

Dodik je rekao da ni Crna Gora ni Vijeće ministara BiH nemaju nikakve ingerencije kada je riječ o projektu izgradnje hidroelektrana na Drini te da je to 'isključiva nadležnost vlasti RS-a'. Reagirajući na takav Dodikov stav, crnogorski je premijer uzvratio da njegova zemlja mora biti konzultirana u vezi s eventualnom gradnjom hidrocentrala na Drini.

'Što se tiče Dodika i njegovih izjava, razumijem da je on ponekad malo naprasit i da ne vodi baš računa o tome što kaže, ali ipak preporučujem odnos većeg poštovanja kada je Crna Gora u pitanju', rekao je Lukšić novinarima, prenosi agencija Beta. Lukšić je istaknuo i da 'Crna Gora svakako mora biti konzultirana u vezi gradnje hidrocentrala na Drini', napomenuvši kako 'nije stvar volje bilo koga hoće li netko državu konzultirati ili ne, ukoliko postoje obveze iz međunarodne konvencije, odnosno međunarodnih sporazuma'.

Lukšić je objasnio kako Crna Gora nastoji s RS-om, odnosno Bosnom i Hercegovinom, usuglasiti energetsku politiku i pokušava doći u situaciju u kojoj će se 'energetski potencijali valorizirati na najbolji mogući način'. Ranije u utorak na zajedničkoj sjednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske u Banjoj Luci postignuti su dogovori o realizaciji zajedničkih projekata, od kojih 'Srednja Drina' podrazumijeva gradnju četiri hidrocentrale ukupne vrijednosti između 700 i 800 milijuna eura.

Prema ranije potpisanom sporazumu dviju vlada, 'Srednju Drinu' zajednički bi realizirali RS, Srbija i jedno talijansko poduzeće koje Srbija u projekt uvodi kao svog strateškog partnera. Jedan od projekata dviju vlada je i izgradnja kraka plinovoda Južni tok kroz RS, o kojem je predsjednik srpskog entiteta u BiH Milorad Dodik nedavno u Sočiju potpisao memorandum s ruskom tvrtkom Gazprom.