stvara se nervoza

Lučin: Zastoj u isporuci cjepiva nije presudan jer je riječ o dugom procesu

27.01.2021 u 08:57

Bionic
Reading

Pero Lučin s Medicinskog fakulteta u Rijeci rekao je da zastoj u isporuci cjepiva neće biti presudan jer je cijepljenje proces koji će trajati najmanje godinu dana. Kaže da par tjedana kašnjenja stvara nervozu, no da to u cijelom procesu nije presudno.

'Mislim da izlazak iz pandemije neće biti tako brz, čini mi se da mali zastoj stvara nervozu, ali taj proces je poprilično dug, trajat će godinu dana. Ipak, ja sam optmističan, mislim da će to sve skupa kasniti koji tjedan, ali da će ipak biti onako kako smo htjeli ili željeli', kazao je Pero Lučin 'U mreži prvoga' Hrvatskog radija.

Sve nas ovo poprilično zabrinjava, govori se da će od predviđenih 80 milijuna doza za EU do kraja ožujka stići tek tridesetak milijuna, no postoje i naznake da bi se stvari mogle i normalizirati. Kazao je da ima naznaka da će do kraja veljače Pfizer isporučiti gotovo ukupnu količinu, možda 15 posto manje.

Puno je neizvjesnosti vezano uz Modernu, ali ono što nas jako brine jest situacija s AstromZenecom. Tu je najveći broj doza koje smo naručili, radi se o 2,7 milijuna doza, govori Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) navodeći da se inicijalno govorilo da će doze doći u prosincu, ali to cjepivo još niti nije registrirano u Europskoj uniji.

'Prve doze bi trebale doći tek u veljači, nakon registracije te sve to usporava ostvarivanje ciljeva, poput cijepljenja prioritetnih skupina, što bi moglo dovesti do promjene sheme cijepljenja, navodi Petrović. Eventualna odgoda primjene doze ne znači ujedno i odustajanje od druge doze. I Hrvatska i drugi razmišljaju o modalitetima.

'Uvijek je bolje da su razmaci između cijepljenja dulji nego kraći, što nas dovodi do toga da nije problem ako će netko primiti drugu dozu primjerice za četiri ili pet tjedana, no to je u normalnim okolnostima, a ovdje se radi o pandemiji. Mi si ne možemo dozvoliti da toliko čekamo. Bolje što je prije primijeniti, tijekom tri ili četiri tjedna' dodaje Petrović ističući da prva doza nije uzaludna i dala je određenu zaštitu.

'Države gdje se odvija proizvodnja preusmjerile su dio cjepiva onima koji imaju više novca. Mislim da se stvara političko nepovjerenje, no mislim da to sve skupa nije potrebno jer se pandemija širi po cijelom svijetu. Jedino se združeno može pobijediti ovaj virus pa mogu reći da sam na neki način razočaran cijelom situacijom. Kada se politika umiješa, uvijek imamo problema', ističe Lučin.

Goranka Petrović iz HZJZ-a ističe da je nije realno da Hrvatska krene u nekakve izolirane pregovore s farmaceutskim tvrtkama oko nabavke dodatnih količina cjepiva jer smo prvenstveno mala država.