CROBAROMETAR

Korona više nije najveća briga građana. Otkriveno što ih sada najviše muči i kako kotira šest vodećih političara u zemlji

26.01.2021 u 20:31

Bionic
Reading

HDZ je dvostruko jači od SDP-a, građani su nezadovoljni radom Vlade i sve pesimističniji. Tako u jednoj rečenici možemo opisati početak 2021. u Hrvatskoj. Vidljivo je to iz redovitog mjesečnog istraživanja Crobarometar, koje objavljuje Dnevnik Nove TV

Predsjednik Zoran Milanović počinje 2021. kao najpopularniji političar u zemlji. No, kod njega, ali i ostalih političara vidljivo je kako su malo pokvarili rejting kod birača. O predsjedniku tako pozitivan dojam ima 49 posto ispitanika, a njih 43 posto negativan dojam. Gotovo jednake brojke, ali na drugom mjestu je Andrej Plenković, o njemu pozitivan dojam ima 44 posto, a negativan 48 posto ispitanika.

Božo Petrov može računati na 44 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a 39 posto misli negativno. Peđa Grbin podijelio je birače, o njemu pozitivan dojam ima 38 posto, a negativan 36 posto. Miroslav Škoro ima uz sebe 35 posto birača koji o njemu misle pozitivno i njih 55 posto koji misle negativno. I posljednji na toj listi je Tomislav Tomašević, o njemu pozitivan dojam ima 35 posto, a 23 posto negativan dojam.

Najpopularniji političari među HDZ-ovim i SDP-ovim biračima

Kod HDZ-ovih birača očekivano prvi je izbor Andrej Plenković s 87 posto, a drugi donedavni glavni tajnik Gordan Jandroković s potporom od 60 posto i na trećem mjestu Božo Petrov s 39 posto. Kod SDP-ovih birača očekivano prvi je izbor Zoran Milanović s potporom od 92 posto. Peđa Grbin ipak je među svojim biračima lider, istina nakon predsjednika, i može računati na 66 posto, a na trećem mjestu je Anka Mrak Taritaš s potporom od 56 posto.

Problem koji sve više brine građane

Korona je u prosincu prvi put za građane bila najveći problem. Početkom 2021. pitanje nezaposlenosti s 24 posto građani opet smatraju najvećim problemom. Slijedi gospodarska situacija koja je za 19 posto građana drugi najveći problem. Treći problem je korupcija koju 12 posto ispitanika smatra važnom za rješavanje, potom pitanje korone s 11 posto i na petom mjestu je životni standard i niske plaće što 6 posto ispitanika smatra velikim problemom.

  • +4
Crobarometar Nova TV Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dnevnik Nove TV

Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS na 987 građana metodom osobnog razgovora od 6. do 21. siječnja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.