VJEŽBA SPAŠAVANJA

Lorencin gledao HGSS-ovce u akciji

14.08.2013 u 18:27

Lorencin na vježbi HGSS-a

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ministarstvo turizma

Bionic
Reading

Ministar turizma Darko Lorencin sudjelovao je danas u mjestu Ravni Dabar u Ličko-senjskoj županiji na vježbi Hrvatske gorske službe spašavanja koja je simulirala spašavanje penjača. Nakon vježbe ministra su predstavnici HGSS-a upoznali s opremom i detaljima spašavanja u ovoj godini, priopćili su iz resornog ministarstva

Lorencin je naglasio kako je sigurnost jedna od glavnih komparativnih prednosti Hrvatske, što je pokazalo i istraživanje TOMAS ljeto 2010. te TOMAS Nautika 2012, a HGSS je itekako doprinio imidžu Hrvatske kao sigurne zemlje.

Iz Ministarstva su naglasili da HGSS podržavaju već deset godina, za što je izdvojeno ukupno gotovo osam milijuna kuna. Ove je godine iz proračuna Ministarstva za aktivnosti Hrvatske gorske službe spašavanja izdvojeno milijun kuna.

Vinko Prizmić
iz HGSS-a izjavio je kako su zahvalni na potpori, ali je istaknuo kako je spašavanje neopreznih turista samo jedan manji dio u statistici spasilačkih aktivnosti. Upozorio je kako je HGSS ove godine imao oko 700 intervencija, a kako godišnje pomognu preko 1.500 unesrećenih ljudi.

Prizmić je upozorio i na izmjene i dopune Zakona o HGSS-u kojima bi se do kraja regulirao i način financiranja ove službe, koja ukupno okuplja oko 700 stalnih volontera.

Lorencin je naglasio i kako Ministarstvo daje potporu HGSS-u u projektima koji će se kandidirati za fondove EU-a te istaknuo veliku važnost HGSS-a ne samo u intervencijama, već i u prevenciji, informiranju i educiranju ljudi.