KAMERE NA STABLIMA

Lopovi, oprez: Big Brother u hrvatskim šumama

08.12.2015 u 20:42

Bionic
Reading

Sve masovnijoj krađi drva iz državnih šuma, u kojoj je samo u prvih osam mjeseci otuđeno preko šest tisuća kubika drvne mase vrijednih oko četiri milijuna kuna, tvrtka Hrvatske šume pokušat će doskočiti postavljanjem skrivenog videonadzora. Pilot projekt već je započeo na području Karlovca i još jednoj, zasad nepoznatoj lokaciji, a uskoro bi se trebao proširiti diljem zemlje

Iz Hrvatskih šuma za tportal su otkrili pojedinosti najnovije akcije uz naglasak da kamere koje se postavljaju nikako ne služe klasičnom nadzoru, kontroli kretanja ljudi ili ne daj bože voajerskim porivima, već isključivo kako bio se spriječila krađa drva. A kamera će, čini se, biti na vrlo brojnim, pa čak i neuobičajenim lokacijama.

'Postavljene su na stabla, kod šumskih stovarišta, uz putove te pokraj strojeva, čiji dijelovi također znaju biti predmet krađa. U šumama su postavljeni razni modeli senzorskih kamera, a postavljene su prema zahtjevima terena. Radi se o senzorskim kamerama koje bilježe svaki pokret i koje snimke odmah šalju na mobilne uređaje djelatnika Hrvatskih šuma, a oni mogu odmah reagirati', objašnjavaju u Hrvatskim šumama. Njihovi djelatnici, kažu, redovito obilaze teren, no na velikim površinama vrlo je teško spriječiti krađe.

U ovoj tvrtki vode računa i o psihološkom efektu, pa su u nekim šumama već postavljeni znaci obavijesti o videonadzoru - čini se ga negdje ima, a u pokojem slučaju radi se o običnom blefu. 'Već i samo prisustvo obavijesti da su šume pod videonadzorom psihološki djeluju i odvraćaju eventualne pokušaje ne samo krađa, nego i bacanja glomaznog otpada u šumu.'

Vrijednost cijelog projekta zasad nije poznata, no zna se da će se on provoditi samo na područjima državnih šuma - oni koji posjeduju svoje privatne za njih se trebaju i brinuti kroz udruge ili uz pomoć savjetodavnih službi.

Inače, podaci Hrvatskih šuma pokazuju da je krađa drva posljednjih godina uzela maha i štete su redovito milijunske. Prošle godine najviše lopova zabilježeno je na području sisačke, a ove godine na području koprivničke šumarije.