crveno svjetlo

Ljutiti teksaški senator Ted Cruz na opći užas već mjesecima blokira nove američke veleposlanike: 'Nazovite naše prijatelje u istočnoj Europi'

12.10.2021 u 22:00

Bionic
Reading

Republikanski senator Ted Cruz već mjesecima blokira imenovanja novih dužnosnika u američkoj administraciji i veleposlanika u brojnim svjetskim destinacijama. Kandidati predsjednika Joea Bidena trebaju dobiti potvrdu svih stotinu senatora, a Cruz poručuje da će crveno svjetlo na njegovu semaforu biti upaljeno sve dok američki predsjednik ne sankcionira dionike izgradnje ruskog plinovoda Sjeverni tok 2 ispod Baltičkog mora - nove energetske 'pupčane vrpce' između Rusije i Europske unije

Hiperambiciozni Cruz ima brojne neprijatelje u Washingtonu, ali i velik bazen glasača u Teksasu koji mu je osigurao drugi uzastopni mandat u Senatu. Tamošnje republikanske birače osvojio je kao gorljiv pristaša ultrakonzervativnog pokreta Tea Party i protivnik Obamacarea, zdravstvenog plana bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame. Opstruirajući rad Senata, proslavio se izdržljivošću u taktici filibustera, kada je u sklopu 21-satnog zauzimanja govornice čitao uspavanku kćerima.

Kćeri su mu poslužile i zimus, nakon što je izazivao zgražanje Teksašana jer je odletio na odmor u Meksiko u jeku najveće krize, dok su se milijuni njegovih sugrađana mučili s nestašicama struje, hrane i vode po ekstremnoj hladnoći. Tada je tvrdio da je otputovao u mondeno meksičko ljetovalište samo kao pratnja kćerima i da se odmah vraća iako je ustanovljeno da je mijenjao povratnu kartu, a njegova supruga prethodno je pozivala prijatelje da im se pridruže u hotelu Ritz-Carlton u Cancúnu.

U desetak godina svog političkog djelovanja na nacionalnoj razini Cruz se kompromitirao i među stranačkim kolegama, pa ga je tako John Boehner, bivši republikanski predsjednik Zastupničkog doma, nazvao 'reinkarnacijom Lucifera'.

'Imam prijatelje među demokratima i među republikancima. Slažem se gotovo sa svima, ali nikada nisam radio s gorim 'kujinim sinom' u svom životu', rekao je Boehner 2016. godine na sveučilištu Stanford.

Portal Politico piše da su na Cruza sada ljuti i europski dužnosnici jer on ispunjava svoju prijetnju da će usporiti imenovanje visokih dužnika u sektoru nacionalne sigurnosti, kao i diplomatskih predstavnika i veleposlanika SAD-a, kažnjavajući time administraciju predsjednika Joea Bidena zato što ne sankcionira kompanije uključene u gradnju ruskog plinovoda Sjeverni tok 2.

Cruz je blokirao čak i imenovanje Williama Burnsa, prvog karijernog diplomata na čelu CIA-e. Tek nakon što je državni tajnik Antony Blinken priopćio da je Sjeverni tok 2 usmjeren na 'podjelu Europe i slabljenje europske energetske sigurnosti' te upozorio da bilo tko uključen u taj projekt 'riskira sankcije SAD-a' i da bi trebao prekinuti svaku djelatnost vezanu uz plinovod, Cruz je u ožujku omogućio izbor prvog čovjeka ključne obavještajne agencije.

U međuvremenu, na čekanju su imenovanja američkih predstavnika i veleposlanika pri Europskoj uniji, NATO-u, OECD-u, kao i u Francuskoj. Sve to doprinijelo je 'gluhim telefonima' na relaciji Washington - Pariz prilikom formiranja novog strateškog savezništva između SAD-a, Velike Britanije i Australije u Indo-Pacifiku (AUKUS).

Tehnički gledano, nisu sasvim u pravu jer navedene veleposlaničke nominacije tek treba odobriti senatski Vanjskopolitički odbor. No to ne znači da ljutnja u EU nije utemeljena. 'Cruz sve blokira', rekao je ogorčeno za Politico iskusan europski diplomat.

Cruz od ožujka zaustavlja predsjednikove nominacije tako što proceduralnim manevrima forsira nezapamćene odgode, zbog čega se žali i State Department. Od početka Bidenova mandata Senat je potvrdio samo jednog američkog predstavnika u inozemstvu, konkretno u Meksiku. To znači da bi moglo proći još puno mjeseci prije nego odobreni veleposlanici stignu u Bruxelles, Pariz i niz drugih 'upražnjenih' europskih prijestolnica, uključujući Zagreb.

Cruz ne smatra da svojim djelovanjem šteti Europi. Upravo suprotno, on tvrdi da zapravo brani interese istočnoeuropskih zemalja, čije vlasti također smatraju da je Sjeverni tok 2 strateški i ekonomski poklon Rusiji.

'Želite li razgovarati o tome s Europljanima, nazovite Ukrajince. Nazovite Poljake. Nazovite naše prijatelje u istočnoj Europi', poručio je Cruz, prenosi Politico. U misiji mu se nedavno priključio kolega Josh Hawley, republikanski senator iz Missourija. On prijeti da će zaustaviti sve Bidenove kandidate za visoke dužnosti u State Departmentu i Pentagonu ako predsjednikovi savjetnici ne podnesu ostavke zbog kaotičnog povlačenja američke vojske iz Afganistana.

'Ako su naši europski saveznici zabrinuti, razlog bi trebao biti Afganistan i totalna kriza američke vanjske politike', rekao je Hawley.

Cruz je ranije pregovarao s Bidenovom administracijom u pogledu određenih nominacija, no nitko ne može računati na njegovu 'dobru volju'. Nastojeći slomiti blokadu, šef demokratske većine u Senatu Chuck Schumer prošlog tjedna produljio je uobičajeno radno vrijeme Senata kako bi se dovršila procedura za određene nominacije, uključujući poziciju šefa za europske poslove u State Departmentu.

'U normalnim okolnostima ne bismo bili ovdje, ali jedan član Senata odlučio je zakočiti cijelu infrastrukturu nacionalne sigurnosti', rekao je u sitne sate predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Senata Bob Menendez.

  • +15
Ted Cruz Izvor: EPA / Autor: GREG NASH / POOL

Europski diplomati u pravilu ne žele komentirati Cruza i Hawley, smatrajući da bi ih time učvrstili u njihovim rovovima te pojačali napetosti u odnosima s Washingtonom. Neki američki demokrati smatraju pak da je Biden trebao ranije progurati nove veleposlanike.

Vanjskopolitički odbor saslušao je u rujnu nekoliko Bidenovih ključnih veleposlaničkih kandidata, uključujući Denise Campbell Bauer za Francusku, Julianne Smith za NATO, Marka Gitensteina za EU i Jacka Markella za OECD. U međuvremenu su saslušani i kandidati za veleposlanike u Andori, Austriji, Bosni i Hercegovini te na Kosovu.

Novi veleposlanici za BiH i Kosovo

Kandidat za BiH Michael Murphy obećao je provedbu Daytonskog sporazuma, odnosno ostvarivanje pet ciljeva i dva uvjeta za izlazak BiH iz režima međunarodnog nadzora i time zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) te osiguranje teritorijalnog integriteta BiH. Kako je izvijestio Radio Slobodna Europa, Murphy je naglasio da SAD mora biti prisutniji na zapadnom Balkanu, a posebno u BiH, te najavio veliku podršku na euroatlantskom putu BiH, upozoravajući na maligni utjecaj Rusije i koruptivni karakter Kine.

Jeffrey Hovenier, budući američki veleposlanik na Kosovu, najavio je da će poraditi na dijalogu između Prištine i Beograda, uz posredovanje EU-a, za normalizaciju odnosa i uzajamno priznavanje.

Robertu Kohorstu, bivšem ambasadoru u Hrvatskoj, mandat je istekao polovicom siječnja, a veleposlanstvo u Buzinu aktivno vodi privremeni otpravnik poslova Mark Fleming, bivši direktor za pitanja Balkana i Kavkaza u Vijeću za nacionalnu sigurnost u Washingtonu. Očekuje se da će Biden u skorije vrijeme objaviti i koga planira postaviti za novog veleposlanika u Zagrebu, a nakon toga - sve je u rukama Teda Cruza.