FILIBUSTER U SENATU

Zastupnik od jučer drži govor, čitao djeci i uspavanku

25.09.2013 u 18:08

Bionic
Reading

Američki republikanski senator iz Teksasa Ted Cruz od sinoć drži maratonski govor protiv Obamina plana za zdravstvo - za govornicom u Senatu već je 18 sati. Republikanci kažu da će tako nastaviti sve dok se ne odustane od plana koji oni smatraju "najvećim ubojicom radnih mjesta u povijesti SAD-a".

Iako je isprva govorio o samom zakonskom prijedlogu, nakon nekoliko sati Cruz je počeo pričati o potpuno drugim stvarima - o svom ocu Kubanca koji je radio kao kuhar, a recitirao je i uspavanku - kako bi njegove dvije kćeri, koje su tatu gledale preko televizije, lakše zaspale, javlja HRT

Takva taktika opstruiranja rada parlamenta (engl. filibuster) mogla bi odgoditi završno glasanje za vikend, samo koji dan prije 1. listopada i početka nove fiskalne godine. To bi republikancima dalo nešto vremena da osmisle novi privremeni prijedlog zakona o proračunu koji je nužan da bi se izbjegao djelomični zastoj zastoj rada državnih institucija.

Demokrati računaju na to da će se na republikance usmjeriti gnjev javnosti zbog svakog problema u ostvarivanju prava ili dobivanju usluga od vlasti, kao što se dogodilo u sličnoj situaciji 1995./96. kada je korist od zastoja izvukla administracija tadašnjeg demokratskog predsjednika Billa Clintona.

Ipak, očajnički potez opstruiranja vjerojatno biti uzaludan jer će takozvanom ObamaCareu sigurno biti odobren novac na današnjem glasovanju u Senatu, u kojem većinu imaju demokrati.