brz napredak

Ljudska prava moraju biti tema razgovora sa Sjevernom Korejom

12.03.2018 u 12:28

Bionic
Reading

UN-ov izvjestitelj za ljudska prava izjavio je u ponedjeljak da postoji 'mogućnost za brz napredak' nakon najave summita na kojemu će sudjelovati američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong - un

'Svjedoci smo da postoji mogućnost za brz napredak na političkom i na sigurnosnom području, s komunikacijskim kanalima koji se postupno šire između dviju Koreja i Sjedinjenih Država i s povijesnim susretima na vrhu planiranim u bliskoj budućnosti', rekao je Tomas Ojea Quintana u UN-ovu Vijeću za ljudska prava u Ženevi.

Ipak, rekao je, 'moja glavna poruka danas jest da svaki napredak u dijalogu o sigurnosti mora pratiti istodobno proširenje dijaloga o ljudskim pravima'.

Ojea Quintana je u ponedjeljak podnio izvješće u Vijeću u kojemu je ocijenio da je 'moguć važan dijalog' s Pjongjangom i u kojemu govori o 'poticajnim prilikama' za suradnju.

No u izvješću se opisuje prilično teško stanje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, gdje se nastavljaju 'ozbiljna kršenja ljudskih prava koja pogoršava ozračje političke nesigurnosti i neprijateljska retorika' sa SAD-om.

  • +4
Kim Jong Un Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Američki predsjednik Donald Trump pristao je sastati se s Kim Jong-unom do kraja svibnja kako bi razgovarali o programu nuklearnog oružja. Dvije Koreje će do kraja travnja održati susret na vrhu u Panmunjomu na njihovoj granici gdje je potpisano primirje nakon Korejskog rata.