duboko zabrinut

Macron pozdravio najavu razgovora Trumpa i Kima, ali ne i američke carine

09.03.2018 u 22:32

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozdravio je u petak najavljeni dijalog SAD-a i Sjeverne Koreje u telefonskom razgovoru s američkim kolegom Donaldom Trumpom, navela je Elizejska palača u priopćenju, ali i dodala da je Macron 'duboko zabrinut' najavom uvođenja američkih carina

Macron je pozdravio najavu Bijele kuće od četvrtka o summitu Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-Una.

'Međunarodna zajednica mora ostati jedinstvena u zahtjevnom dijalogu sa Sjevernom Korejom o denuklearizaciji korejskog poluotoka', navelo je francusko predsjedništvo u izvješću o tom telefonskom razgovoru.

Dvojica čelnika su spomenula i sirijsko pitanje, a Macron je podsjetio na 'potrebu jasne akcije kako bi se izbjegao nastavak humanitarne katastrofe'.

Trump je prihvatio sudjelovati na povijesnom summitu koji bi se trebao održati do kraja svibnja s Kimom, što predstavlja izvanredni pomak u jednom od najtežih sukoba na planetu.

Međutim Macron je upozorio da je duboko zabrinut u pogledu carina na uvoz čelika i aluminija u SAD i spomenuo opasnost trgovinskog rata, iz kojeg bi sve zemlje sudionice izašle kao gubitnici.

  • +10
Emmanuel Macron Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Stephane Mahe

Francuski predsjednik je naglasio da takve mjere prema zemljama saveznicama, koje poštuju pravila svjetske trgovine, nisu učinkovite u borbi protiv nelojalnih postupaka i upozorio je da će 'Europa odgovoriti jasno i proporcionalno na svaki neutemeljeni postupak suprotan pravilima svjetske trgovine'.

Zabrinutost zbog najavljenih američkih carinskih obveza izrazila je u petak i njemačka kancelarka Angela Merkel, te je pozvala na dijalog kako bi se izbjegao trgovinski sukob iz kojega bi svi izašli kao gubitnici.