SLUŽBENI REZULTATI REFERENDUMA

Lisabonski ugovor podržalo 67,1% Iraca

03.10.2009 u 13:44

Bionic
Reading

Konačni rezultati referenduma o Lisabonskom ugovoru, održanog u petak u Irskoj, pokazali su da je 67,13 posto glasača na listiću zaokružilo "da", izvijestilo je u subotu izborno povjerenstvo

U 43 izborna okruga, koliko ih ima u Irskoj, samo su dva okruga smještena na sjeverozapadu zemlje odbacila ugovor. U 31 okrugu prošle su godine birači većinom glasovali protiv ugovora, a ove je godine u istim okruzima pobijedio "da".

U jednoj jugozapadnoj četvrti Dublina, "uporištu" protivnika ugovora, gdje je 2008. on odbačen sa 65 posto glasova, ove je godine Lisabonski ugovor prošao sa 59 glasova "za", a na jednom biračkom mjestu u sjevernom Dublinu za ugovor je glasovalo 82 posto stanovnika koji su se odazvali referendumu.

Potpora Iraca Lisabonskom ugovoru, koju su iskazali na referendumu, predstavlja "velik dan za Irsku i velik dan za Europu", izjavio je irski premijer Brian Cowen.

"Danas su Irci govorili jasno i odlučno. Ovo je velik dan za Irsku i za Europu", zadovoljno je rekao predsjednik irske vlade i prije objave konačnih rezultata referenduma."Hvala, Irsko, ovo je velik dan za Europu!" izjavio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso nakon što su prve vijesti iz niza irskih izbornih okruga pokazale da Lisabonski ugovor, novi temeljni spis Europske Unije, prolazi većinom većom od 60 posto glasova.

Irski ministar vanjskih poslova Michael Martin izjavio je  da je "presretan" zbog svoje zemlje jer su Irci, kako se čini prema preliminarnim neslužbenim rezultatima, na referendumu u petak uvjerljivo podržali Lisabonski ugovor.

"Presretan sam zbog naše zemlje. Čini se kao uvjerljiva pobjeda" Lisabonskog ugovora, rekao je Martin za državni radio RTE.

Lisabonski ugovor, koji je u velikoj mjeri zadržao rješenja iz propalog europskog ustava, trebao bi osigurati lakše funkcioniranje Unije. Njime se predviđa duži mandat predsjedavajućeg EU-a, koji bi imao dužnost predsjednika, snažniju ulogu ministra vanjskih poslova Unije, pojednostavljeni proces glasovanja u kojem bi se mnoge odluke mogle donositi većinom umjesto konsenzusom, smanjenje Europske komisije i drugo.

Irska vlada i kampanja za usvajanje Lisabonskog ugovora poduzimali su posljednjih mjeseci velike napore da građanima objasne prednosti usvajanja tog proreformskog dokumenta, ističući da je Bruxelles u međuvremenu pristao na ustupke koje je Irska od njega tražila i igrajući na kartu da će zemlja lakše izaći iz krize ako dobije pomoć Bruxellesa.