UOČI SUMMITA U BRUXELLESU

Lisabonski ugovor na popravnom

27.10.2010 u 23:31

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel branila je u srijedu, obraćajući se Bundestagu uoči summita u Bruxellesu, najavljenu inicijativu za promjenom Lisabonskog ugovora u svrhu bolje pripreme Europske unije na moguće financijske krize

'Moramo preventivno djelovati sada, a ne tek kad nam voda ponovno dođe do grla', rekla je Merkel obraćajući se njemačkom parlamentu glede summita Europske unije u Bruxellesu u četvrtak, na kojemu će biti riječi o mogućim mjerama izbjegavanja financijskih kriza.

Angela Merkel je pred Bundestagom branila francusko-njemačku inicijativu za promjenom Lisabonskog ugovora u svrhu osiguravanja Europske unije od posljedica mogućih financijskih kriza. Takvo će stajalište Berlin i Pariz, usprkos žestokom otporu većine članica Europske unije, predočiti na summitu koji se održava u četvrtak i petak.

'Znam da francusko-njemački dogovor još ne znači ništa, ali isto tako moram reći da bez suglasja Francuske i Njemačke mnogo toga u Europskoj uniji ne prolazi', rekla je Merkel.

Predstavnici Liberalno demokratske stranke (FDP) koja sudjeluje u radu koalicijske vlade Angele Merkel, istaknuli su potrebu drastičnih poteza u svrhu postizanja financijske stabilnosti.

'Više se ne smije dogoditi da plaćamo dugove drugih zemalja', rekla je predsjednica zastupničkog kluba FDP-a Birgit Homburger.

Oporba je Angeli Merkel predbacila unošenje razdora unutar Europske unije.

'Dogovor iz Deauvillea' je otežao dogovor unutar Europske unije", rekao je predstavnik Socijaldemokratske stranke Njemačke Frank-Walter Steinmeier aludirajući na inicijativu Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicholasa Sarkozyja

Predstavnica stranke Zelenih Renate Kuenast, Angeli Merkel je predbacila 'diletantizam' u vođenju europske politike i 'nelogičan kurs' u savladavanju financijske krize.