ZADARSKA HYPO VEZA

Linićevu kavu s Kalmetom sad gledamo drugim očima

22.01.2014 u 12:07

Bionic
Reading

Novi detalji slučaja Šegon, među kojima je i onaj o upletenosti tvrtke Tehno zadarskog tajkuna Zdenka Zrilića, stvaraju posve novu sliku političke klime u Hrvatskoj

Zdenko Grga Zrilić je čovjek koji u Zadru vuče gotovo sve konce', tvrdi naš sugovornik, nezavisni vijećnik Gradskog vijeća Zadra Marko Pupić Barkač, jedna od rijetkih osoba iz javnog života koja progovara o ovoj temi.

'Ništa čudno nema u tome. Oni koji bi trebali govoriti, zadarska oporba predvođena SDP-om, šute već godinama, desetljećima, što zbog straha, što zbog toga jer su neki i sami upleteni u te igre. To zorno pokazuje i ovaj slučaj sa Šegonom. Pojedinci koji nešto pokušaju zaglave u borbi s dobro organiziranim sustavom koji se okomi na njih i njihove obitelji. Koriste se sve metode pritisaka, od egzistencijalnih, preko političkih, do razapinjanja u lokalnim nazovi medijima, čija je jedina svrha medijski reket i obračun s onima koji im stanu na put. Teško je bilo kome ući u sukob sa zadarskom hobotnicom. Evo, vidite da glavu te hobotnice štite visoki dužnosnici poput Linića i Bajića. Zdenko Zrilić pripada najužem krugu političko-poduzetničke grupacije koja drma Zadrom i bez čijeg se odobrenja u Zadru ne može ništa dogoditi, takoreći ne može se ni kemijska olovka premjestiti s jednoga mjesta na drugo bez njihovog amenovanja. Bilo da se radi o poduzetništvu, bilo o politici, u sve je, na ovaj ili onaj način, direktno ili iz sjene involviran Zdenko Zrilić', tvrdi Pupić Bakrač.

Fotomontaža 'zadarska posljednja večera', na kojoj je Zrilić prikazan kao Isus dok uz njega sjede njegovi pobočnici poput Božidara Kalmete, Zdravka Livakovića, Živka Kolege i Rena Sinovčića (u ulozi Jude), autorski rad hrvatskog branitelja Vlade Šestana, bio je prvi iskorak prema prekidu zavjere šutnje o mutnim poslovima vezanim uz političko-poduzetničku kremu Zadra.

'Zriliću su se na fotomontaži s jedne strane našli pripadnici zadarske političke elite, a s druge kontroverzni poduzetnici čija se imena često nalaze na stranicama crne kronike nego što su poznati po poduzetništvu', pojasnio je Pupić Bakrač. Sama fotomontaža je bila i predmet sudskog spora. Zrilić je prijavio Šestana zbog prijetnje 'jer se zna kako je Isus završio', no na kraju je odustao od tužbe.


Pupić Bakrač uz Zrilićevo stavlja ime Božidara Kalmete.

'Zrilić je jedan od glavnih donatora HDZ-a. Kako su politika i gospodarstvo u Zadru toliko isprepleteni i povezani, ja bih rekao da Božidar Kalmeta ne može bez Zrilića niti Zdenko Zrilić može bez Kalmete. Njihova veza je interesna, duboka i neraskidiva', kaže Pupić Bakrač, za kojega nema dvojbe oko toga jesu li i Zrilić i Reno Sinovčić poslovno povezani.

'Često su surađivali u mnogim poslovima. Nijedan trgovački lanac nije došao u Zadar, od Kauflanda, Supernove i Baumaxa na dalje, a da se preko njih nije rješavalo pitanje zemljišta na kojem su izgrađeni ti objekti.'

Pupić Bakrač naglašava da je Zrilić kao dugogodišnji savjetnik Hypo banke umiješan u svaki posao koji je Hypo banka imala u Zadru.

'To znači gotovo sve. Zbog toga Zadar često i nazivaju Hypogradom. Rekao bih da je njegov glavni poslovni projekt Zadar jer kompletan Zadar je pod njegovom kontrolom.'

Na kraju valja podsjetiti da je blizak prijatelj ministra Slavka Linića Branko Šegon istovremeno blizak i sa Zdenkom Zrilićem te da je bio zaposlen u njegovoj tvrtki Nautilus punih devet godina. Kava koju je ministar Linić ovog ljeta tijekom godišnjeg odmora popio u Zadru s Božidarom Kalmetom nakon svih ovih izjava i novootkrivenih detalja u aferi Šegon poprima posve novu dimenziju.