ODGOVOR O MINIMALCU

Linić poslodavcima: Građane činite gladnima – sramotno!

10.04.2013 u 13:21

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić komentirao je u pauzi saborskog zasjedanja negodovanje poslodavaca zbog povećanja 'minimalca' poručivši im kako 'nemaju pravo građane činiti gladnima' i da je to – 'sramotno'

Po stavu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) povećanje minimalne plaće na 2.984,78 kuna, odnosno za 170 kuna, nerealno je i neodgovorno te smatraju kako je to 'još jedan dokaz da Vlada nastavlja pogubnu praksu vođenja socijalne politike kroz gospodarstvo'.

Odgovorio im je ministar Slavko Linić podsjetivši kako je Vlada u protekloj godini nastojala urediti cijene u energetici, pa je podignula cijene, potom je i rješavajući potpore gospodarstvu te vodeći bitku za konkurentnost građanima povisila PDV za dva indeksna poena, 'Smatramo i da je u redu i građanima podignuti minimalnu plaću. Na gospodarstvenicima je da probaju objasniti zašto se bore protiv minimalne plaće koja znači prije svega toliko malo da bi građani pristojno proživljavali, ne živjeli', poručio je Linić.

Još je istaknuo kako je Vlada u protekloj godini dala gospodarstvu više od tri milijarde na ime smanjenog postotka doprinosa za zdravstvo, potom je pola milijarde osigurano smanjenjem parafiskalnih nameta, te je u smještaju i hrani smanjen PDV sa 25 na 10 posto što je po njemu još milijarda kuna 'efekata' za gospodarstvo.

'U isto vrijeme prošlu godinu je gospodarstvenicima osigurana potpora iz HBOR-a kroz 600 milijuna kuna koje su dobili za temeljni kapital. Ovu godinu dobit će dodatnih 600 milijuna iz ovako mršavog proračuna. Više od 10 milijardi osigurano je kredita za HBOR koje će dati za izvoznike, tekstilnu industriju, drvnu industriju, svima njima kojima treba. I kamata je spuštena na tri posto', ukazao je Linić.

Po njemu, Vladin odgovor je da 'nizom mjera uvijek ide u korist gospodarstvenika olakšavajući im konkurentnost i preživljavanje u teškoj krizi, ali onda se nemaju pravo žaliti kad se građane pokušava zaštititi minimalnom plaćom koja sigurno nije dovoljna za pristojan život obitelji'.

'Od toga nećemo odustati. Oni moraju shvatiti da mogu tražiti dodatne mjere o kojima će Vlada razgovarati kad su u pitanju prihvatljiviji uvjeti poslovanja i dodatne mjere, ali nemaju pravo građane činiti gladnima. Sramotno', rekao je Linić.

Prethodno je priznao kako je Ministarstvo financija 'očito pogriješilo' tumačeći tko treba platiti porez na dividendu. Po njemu, odluka Ustavnog suda o privremenoj obustavi provedbe dijela Zakona o porezu na dohodak neće dovesti u pitanje punjenje državnog proračuna.

'Očito da smo pogriješili kada smo tumačili što je to dividenda prije 2000. i nakon 2000. godine, to će se maknuti i tekst zakona će ostati isti', zaključio je ministar financija Slavko Linić.