REAKCIJA ŠKOLSKE KNJIGE

'Lik Mad Ed iz udžbenika engleskog jezika nije pozitivan lik'

04.04.2017 u 16:16

Bionic
Reading

Iz školske knjige, izdavača udžbenika engleskoga jezika za četvrti razred osnovne škole Way to go 1 poslali su zahtjev za ispravak netočnog navoda u tekstu koji je tportal 2. travnja prenio s portala srednja.hr pod naslovom 'Uspješan si ako imaš veliku kuću i puno razgolićenih' prijateljica'. Reagiranje prenosimo u cijelosti

U članku pod naslovom 'Uspješan si ako imaš veliku kuću i puno razgolićenih prijateljica' objavljen je neistinit navod da se u udžbeniku engleskoga jezika za četvrti razred osnovne škole Way to go 1 Biserke Džebe u izdanju Školske knjige prikazuje strip u kojem je lik 'jako cool jer ima brod, kuću na Floridi i puno djevojaka'.

Strip koji se navodi kao sporan dio je serije stripova pod nazivom Superduper Ray koji se protežu kroz cijeli udžbenik. Sporni lik Mad Ed pojavljuje se u prijašnjim lekcijama te je u njima jasno vidljivo da on ni u jednom nastavku stripa nije prikazan kao pozitivan lik, već kao kriminalac kojega detektiv Ray pokušava uhvatiti. Osim toga, ni u ovom, izdvojenom dijelu stripa lik nije karakteriziran kao 'super cool dečko' kako je navedeno u članku niti se podrazumijeva da je on na bilo koji način pozitivan lik, a kamoli uzor mladima.

Za lik se u spomenutom stripu navodi 'Mad Ed is really something' što je fraza u engleskom jeziku koja ne označava pozitivne osobine, već je riječ o sarkastičnom izrazu koji znači 'doista nešto posebno'. Uz to, zadnja sličica stripa (koja se na slikovnom prilogu uz članak ne vidi u cijelosti) prikazuje taj lik u zatvoru na temelju čega je jasno da se lik smatra negativnim.

Budući da u članku nije objavljen cjelovit slikovni prilog (strip) te da je sadržaj pogrešno protumačen, a dijelovi teksta koje ste objavili nisu istiniti, članak navodi čitatelje isključivo na pogrešan zaključak.

Napominjemo da su udžbenici Školske knjige plod rada visokokvalitetnih stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u struci i obrazovnom sustavu, a i sami udžbenici prolaze detaljnu provjeru prije nego što ih mjerodavno ministarstvo odobri za upotrebu.