vrijeme pandemije

Liječnička komora kazneno prijavila Lauca i Bakića zbog poticanja na mržnju

20.01.2023 u 14:25

Bionic
Reading

Hrvatska liječnička komora (HLK) podnijela je kaznenu prijavu protiv profesora Gordana Lauca i poduzetnika Nenada Bakića zbog javnog poticanja na mržnju tijekom pandemije protiv stručnjaka koji su djelovanjem i javnim govorom nastojali umanjiti smrtnost građana od covida-19

Kaznenu prijavu podnijeli su i protiv dvaju nepoznatih urednika internetskih stranica na kojima su se ocrnjivali liječnici, istaknuli su u petak u priopćenju.

Ističu da su Lauc, koji je profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu i poduzetnik Bakić u javnim istupima tijekom pandemije kontinuirano iznosili netočne tvrdnje koje su umanjivale opasnost od koronavirusa i dovodile u pitanje potrebu visoke razine cijepljenosti.

Smatraju da je nestručno javno tumačenje medicinskih problema i nepoštovanje znanstveno dokazanih činjenica, što su Lauc i Bakić, koji nisu liječnici, uporno činili, zbunjivalo građane i rušilo njihovo povjerenje u liječnike, zdravstvo i znanost.

Njihovo javno djelovanje u pandemiji, u kojoj je preminulo preko 17.700 građana i gdje je Hrvatska na trećem mjestu po smrtnosti u Europskoj uniji, bilo je neodgovorno, neetično i sramotno, poručuju iz HLK. Sa istim tvrdnjama o Laucu i Bakiću jučer se oglasila i Hrvatska udruga bolničkih liječnika.

HLK: Dvije godine populistički skupljaju antivakserske lajkove

HLK ističe da Lauc i Bakić već više od dvije godine populistički skupljaju antivakserske lajkove i potiču kod građana strahove od cijepljenja, a svojim istupima pokreću hajku na liječnike i znanstvenike te potiču antivaksere da ih vrijeđaju i da im prijete.

Navode primjer Laucove usporedbe epidemioloških mjera s nacističkim koncentracijskim logorima i holokaustom, a liječnika s nacistima, kao i da u objavi na Facebooku koju su prenijeli i mediji, pozvao na kažnjavanje "onih koji su sve to organizirali i poticali".

“U istoj objavi Lauc spominje i web stranice kojima je cilj ocrnjivanje liječnika i znanstvenika", kažu iz HLK i ističu da ta objava predstavlja javno poticanje na mržnju, kao i da zloupotrebljava tragediju holokausta.

Dodaju da su na dvije internetske stranice, koje je prema navodu Lauca pokrenuo Nenad Bakić, objavljena imena, fotografije, životopisi i izjave liječnika i znanstvenika čiji su javni nastupi u protekle dvije godine imali za cilj zaštitu zdravlja građana, smanjenje smrtnosti od koronavirusa i očuvanje dostupnosti bolnica pacijentima.

“Bakić je ove liječnike i znanstvenike označio kao širitelje infodemije i straha te pokušava usmjeriti bijes antivaksera na njih”, kažu iz HLK.

Šutnja institucija ne može biti odgovor na poticanje na nasilje i mržnju. Pozvali su Farmaceutsko-biokemijski fakultet da se kao javna obrazovna institucija očituje o djelovanju svog zaposlenika, ali i da druge zdravstvene ustanove, čiji su zaposlenici izloženi hajki, istupe s osudom govora mržnje.

"Pozivamo također nadležne državne institucije da vrlo ozbiljno razmotre prijave brojnih liječnika izloženih prijetnjama, kao posljedice ovog linča", poručuju iz HLK.