kakav je postupak

Liječnička komora: Još nismo zaprimili nalaz inspekcije o smrti novinara Matijanića

25.08.2022 u 16:30

Bionic
Reading

Hrvatska liječnička komora (HLK) u četvrtak još nije zaprimila nalaz zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva i zaključak stručnog povjerenstva o slučaju preminulog novinara Vladimira Matijanića, doznaje se u četvrtak u komori

Kada nazal stigne o postupcima liječenja Vladimira Matijanića raspravljat će Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor komore.

Iz Komore podsjećaju da je to Povjerenstvo, odmah po Matijanićevoj smrti, zatražilo cjelokupnu njegovu medicinsku dokumentaciju od KBC-a Split, Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije i Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Naknadno, nakon saznanja da je u liječenju pokojnoga Matijanića sudjelovala i liječnica imunolog u privatnoj praksi, Povjerenstvo je i od nje zatražilo dokumentaciju, no još uvijek nije zaprimilo cjelokupnu medicinsku dokumentaciju.

S obzirom na to da će Povjerenstvo odlučivati o stručnim postupcima liječnika uključenih u liječenje Vladimira Matijanića, HLK ne može unaprijed komentirati taj postupak no ističu kako, načelno govoreći, Povjerenstvo može donijeti odluku da je kod nekog pojedinog liječnika bilo stručnih propusta ili da ih nije bilo.

U slučaju da Povjerenstvo odluči da je bilo stručnih propusta, pokreće se postupak pred Časnim sudom HLK-a, a taj je postupak definiran Pravilnikom o disciplinskom postupku komore.

Časni sud može odbiti zahtjev za pokretanje postupka, može prijavljenog liječnika osloboditi odgovornosti ili mu izreći neku od disciplinskih mjera.

Disciplinske mjere, definirane Pravilnikom, su opomena, ukor, javni ukor, novčana kazna u rasponu od 1000 do 5000 kuna, privremeno uvjetno ili bezuvjetno oduzimanje licence (u rasponu od mjesec dana do godine dana) ili trajno oduzimanje licence.

Nakon odluke Časnog suda moguće je podnošenje žalbe Visokom časnom sudu Hrvatske liječničke komore.