APEL HZZO-U

Liječnici koncesionari: Zaustavite projekt aplikacije za pacijente!

28.10.2016 u 10:12

Bionic
Reading

Nakon što je početkom tjedna objavljena vijest o skoroj aktivaciji mobilne aplikacije za naručivanje pacijenata, iz Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite u četvrtak su zatražili zaustavljanje tog projekta o kojemu se, kažu, nitko s njima nije konzultirao

'Tražimo zaustavljanje ovog i sličnih projekata do pronalaženja racionalnih rješenja, a sve u dogovoru sa strukom', poručila je predsjednica udruge Josipa Rodić na konferenciji za novinare.

Konferencija je sazvana nakon što je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) objavio u medijima da pokreće mobilnu aplikaciju za naručivanje pacijenata, slanje zamolbe za obnovu kronične terapije i naručivanje doznaka.

Rodić je ustvrdila kako HZZO opet pokreće projekte mimoilazeći strukovne udruge, te poručila da liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne pristaju na SMS i e-medicinu.

Neophodan administrator

Većina problema pacijenata koji dolaze u ordinacije obiteljske medicine psihosomatske je naravi, za što su potrebni površinska psihoterapija i izravan kontakt s liječnikom, istaknula je.

Podsjetila je da liječnici u primarnoj zaštiti nemaju kapaciteta za takve projekte, neophodan im je, kaže, administrator, kojega godinama bezuspješno traže od zdravstvene administracije.

S konferencije za novinare koncesionari su uputili apel HZZO-u da se prije pokretanje projekata, poput eKartona ili mobilne aplikacije, najprije usuglase s liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.