PRVI NEOVISNI IZVOR

Liječnici bez granica potvrdili kemijski napad

24.08.2013 u 19:56

Bionic
Reading

Bolnice u Damasku javile su o 355 smrtnih slučajeva nakon navodnog napada kemijskim oružjem u srijedu u Siriji te da su sa simptomima izazvanim nervnim plinom bolnice zaprimile oko 3.600 ljudi, priopćila je u subotu udruga Liječnici bez granica (MSF).

'Simptomi koje su pacijenti naveli, epidemiološki obrazac slijeda događaja, poput velikog priljeva pacijenata u vrlo kratkom vremenu, kontaminacija medicinskog i osoblja hitne medicinske pomoći ukazuju na masovno izlaganje neutotoksičnom agensu', kazao je Bart Janssens, direktor operacija MSF-a, prvog neovisnog izvora koji je posvjedočio upotrebu kemijskog oružja u napadu na području Damaska.

Ukoliko se pokaže točnim, to bi predstavljalo kršenje međunarodnog humanitarnog prava koji apsolutno zabranjuje upotrebu kemijskog i biološkog oružja, dodao je Janssens.

Rekao je također da MSF ne može potvrditi uzrok simptoma ili reći tko je odgovoran za napad, ali je u međuvremenu poslao 7.000 ampula atropina, protuotrova za nervne agense.

Sirijska oporba optužila je režim Bašara al-Asada da je u srijedu ujutro napao kemijskim oruužjem pobunjenička uporišta u predgrađu damaska i izazvao smrt velikog broja ljudi, po sirijskoj oporbi čak preko 1000. Vlasti u Damasku te optužbe opovrgavaju.

Inspektori UN-a još uvijek nisu u mogućnosti posjetiti mjesto napada i ustanoviti osnovanost sumnji.