POGREŠKE I IZGREDI

Libijski režim tvrdi u napadu 15 mrtvih, NATO niječe

20.06.2011 u 16:47

Bionic
Reading

Libijski režim je objavio da je 15 osoba, među kojima troje djece, poginulo u ponedjeljak u novom zračnom napadu NATO-a u Sormanu, zapadno od Tripolija, što je Savez odmah zanijekao, priznavši tek dvije pogreške tijekom vikenda

Meta napada koji se dogodio u ponedjeljak u 4.00 sata po mjesnom i po srednjoeuropskom vremenu bila je kuća Gadafijeva dugogodišnjeg prijatelja, sedamdesetak kilometara zapadno od prijestolnice, rekao je glasnogovornik režima Musa Ibrahim dodajući da je na kuću 'palo osam raketa'.

Odmah iza podneva, NATO-ov čelnik je 'odlučno' zanijekao da se dogodio bilo kakav napad u kojemu su poginuli civili u Sormanu.

'Nismo djelovali ondje', rekao je čelnik koji je htio ostati neimenovan, dodavši da se jedini napad na području Tripolija tijekom noći dogodio 'u samom Tripoliju i ne u 4.00 sata ujutro'.

Ibrahim, nazočan na mjestu događaja, istaknuo je da je u napadu poginulo '15 osoba, među kojima troje djece', osudivši "teroristički i kukavički čin koji se ničim ne može opravdati".

Kuća je bila vlasništvo Huildija Hemidija koji je 1969. bio član revolucionarnog zapovjednog vijeća.

Ibrahim tvrdi da su većina žrtava članovi Hemidijeve obitelji, među kojima i njegovo dvoje unučadi. Među žrtvama su i članovi dviju obitelji koje su živjele u susjedstvu.

Huildi Hemidi je prošao bez ozljeda, budući da je u trenutku napada bio u zgradi koja je tek djelomično oštećena.

U zadnja 24 sata NATO je priznao dvije 'pogreške' u Libiji, u času kada se legitimnost njegove intervencije i dalje pobija i kada stagnira na terenu.

U nedjelju je priznao ubojstvo civila tijekom noćnog napada na Tripoli, u kojemu je život izgubilo devet osoba, među njima pet članova jedne obitelji.

U subotu je Savez priznao da je 16. lipnja slučajno pogodio povorku pobunjeničkih vozila u okolici Brege.

Prije toga su se dogodila najmanje dva slična izgreda.