U LJUBLJANSKOJ 'MLADINI'

Letica napisao 'Pismo slovenskom prijatelju'

27.02.2009 u 23:15

Bionic
Reading

Budu li slovenski birači na referendumu odlučivali o ulasku Hrvatske u NATO, to bi bila dobra prilika da im se postavi i još jedno referendumsko pitanje: Slažete li se da se granično pitanje s Hrvatskom rješava pred međunarodnim sudom, predložio je bivši saborski zastupnik Slaven Letica u 'Pismu slovenskom prijatelju' koje u svom subotnjem broju objavljuje ljubljanski tjednik Mladina

ZAGREB - "Siguran sam da bi rezultat takvog referenduma pokazao da i Slovenci kao i Hrvati više vjeruju u međunarodnu pravednost i pravo nego u svoje političare", poručio je Letica na kraju članka čiji naslov aludira na pomalo zaboravljenu, 20 godina staru polemiku pokojnog slovenskog filozofa Tarasa Kermaunera sa srbijanskim intelektualcima.

Kermauner je u "Pismima srpskom prijatelju" u ljubljanskom "Dnevniku" zastupao tezu da su Slovenci i Srbi toliko različiti, a i geografski udaljeni, da se mogu odvojiti bez trauma i živjeti u dvije države.

U svom "Pismu slovenskom prijatelju" Letica opisuje kako je početkom prosinca 1991. godine, kad je Vukovar već bio pao, bio pozvan u Ljubljanu na miting potpore Hrvatskoj na kojemu su bili najuglednije javne osobe i političari, uključujući tadašnjeg predsjednika Milana Kučana.

Letica kaže da je tada bio pozvan da pred svima govori o Vukovaru i napadu na Hrvatsku i da je bio ganut reakcijama.

"Moj je govor bio kratak ali iz srca, a kad sam prestao govoriti, suze u očima i pljeskanje prisutnih rekli su mi da u vukovarskom trpljenju imamo na našoj strani male Slovence kao velike prijatelje", prisjeća se Letica.

Dodaje da je i prije nekoliko godina upozoravao na opasnost da se odnosi Hrvata i Slovenaca mogu pokvariti. I tada je naime, kaže Letica, prosvjedovao protiv "arogancije" vlasti odnosno političara na obje strane, te tvrdio da će to izazvati emocionalne napetosti između dvaju naroda koji su kroz povijest uvijek živjeli u slozi i prijateljstvu.