PREFERENCIJALNO GLASOVANJE

Leko poslušao Josipovića, traži konsenzus u Saboru!

14.10.2014 u 13:59

Bionic
Reading

Pismo predsjednika RH Ive Josipovića šefu Sabora Josipu Leki vrlo skoro moglo bi se naći na raspravi pred predstavnicima saborskih klubova. Potvrdio je to danas sam Leko, kazavši da će uskoro sazvati Predsjedništvo Sabora i zatražiti konsenzus oko izbornog zakonodavstva

Odgovarajući na pitanja novinara u Saboru, Leko je kazao da je i on sam posljednjih nekoliko mjeseci upozoravao da se po pitanju izbornog zakonodavstva mora promijeniti nešto.

'Zahtijevao sam da se omogući jači utjecaj građana na to tko će ih zastupati i predstavljati u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Također sam u nekim javnim nastupima govorio da se kompromitira politika i političari kada, bilo dužnosnici, a posebno zastupnici iz pozicije, u situaciji kada su optuženi ili u istrazi, mogu aktivirati zastupnički mandat. Naprosto, tu je bilo potrebno donijeti promjene koje će suspendirati zastupničku mogućnost dok traje ta situacija', poručio je Leko.

Upravo na temu izmjene izbornog zakonodavstva, ali i svog prijedloga ustavnih promjena, navodi dalje, Josipović je proveo istraživanje koje je pokazalo, kaže Leko, da većina hrvatskih građana želi veći utjecaj na to tko će ih zastupati.

'Josipović upozorava parlament da je vrijeme da se nađu predstavnici klubova, odnosno da se pokuša naći konsenzus u Saboru kako bismo već za ove izbore mogli uvesti preferencijsko glasovanje za zastupnike u Hrvatski sabor i inače za predstavnike predstavničkih tijela', otkriva Leko što se nalazi u Josipovićevom pismu.

Leko je najavio da će možda već ovaj tjedan sazvati saborsko Predsjedništvo. 'Izložit ću pismo, izložit ću svoje stajalište, a naravno, klubovi će, ovisno o svojim mišljenjima i stajalištima, odlučiti se za tako nešto. Htio bih naglasiti da je opravdano tražiti da se svi demokratski nastrojeni građani te institucije države i društva orijentiraju na to pitanje jer treba izbjeći to da se izborni zakon donosi bilo za neku skupinu, bilo za neku stranku. Izborni zakon mora omogućiti da se ostvare interesi što šireg kruga ljudi pazeći, naravno, da ga i stručnjaci obrade kako bi mogli naći primjereno rješenje za stabilnost vlasti, ali i za veći utjecaj građana na tu vlast', kazao je Leko.

Iako je ovo prvo predsjedničko pismo koje je dobio u svom mandatu na čelu Sabora, Leku ono, čini se, nije previše uznemirilo. Novinari su ga nekoliko puta pokušali upitati smatra li da pismo predsjednika Josipovića možda dolazi kao potez u njegovoj kampanji, no Leko na to nije htio odgovoriti.

'Ponekad i osobna namjera može biti korisna za cijelo društvo ako smo konstatirali da postoje problemi u Ustavu kao što je recimo referendumska problematika. Predsjednik, koliko ja znam, ne nudi ništa što bi se donijelo na brzinu. U interesu hrvatskih građana je da se mijenja izborni sustav, to je smisao pisma, i predsjednik ga temelji na istraživanju koje je radio Ured predsjednika RH. Nema razloga da ne vjerujem u istraživanje, niti da ne vjerujem predsjedniku RH', poručio je Leko.

Na dnevnom redu Sabora već je nekoliko inicijativa za izmjenu izbornog zakonodavstva - inicijativa za promjenu Ustava koja uključuje izmjenu izbornih pravila te zahtjev za konsenzusom oko preferencijalnog glasovanja. Leko nije htio procjenjivati koja ima više šanse za prolazak.

'Ponavljam da nikada ne špekuliram niti favoriziram bilo koji prijedlog dok je u proceduri - to nije zadaća predsjednika i toga se vrlo principijelno držim. Stavit ćemo to na dnevni red, imamo pismo predsjednika, nacrte i prijedloge zakona, raspravit ćemo pa će odlučiti predstavnici građana po, nadam se, svojoj savjesti, a ne po sebičnom, političkom ili stranačkom interesu', kazao je Leko.