PREDSJEDNIK SABORA

Leko očekuje da na dnevni red dođe referendum o ćirilici

31.03.2014 u 19:13

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko izjavio je danas kako očekuje da se uskoro na dnevnom redu saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav nađe referendum o dvojezičnosti u Vukovaru.

'Shodno obvezama predsjednika Sabora ja sam uputio krajem prošlog tjedna pismo zamolbu predsjedniku Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da tu temu stavi na dnevni red i odluči o zahtjevu', rekao je Leko u emisiji Hrvatskog radija S Markova trga

Rekao je da je dan nakon prijema referendumskog zahtjeva uputio taj zahtjev i potpise u saborsku proceduru. 'To se nalazi sada u Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, no zanimljivo je da da ni jedno radno tijelo - ni Odbor za nacionalne manjine, ni Odbor za ljudska prava, ni Odbor za vanjsku politiku, ni Odbor za europske poslove pa ni Odbor za Ustav Poslovnik i politički sustav nisu to stavili na dnevni red', ustvrdio je Leko.

Predsjednik Sabora Leko komentirao je i danas potpisan sporazum Kukuriku koalicije za europske izbore rekavši kako su 'dobro odvagane prednosti' predložene liste u odnosu na samo jednostranačku, dvostranačku listu. 'Mislim da je važno da se pokaže kako ona može predstavljati Hrvatsku u Europskom parlamentu i vrijednosti na kojima počiva hrvatsko društvo', poručuje Leko.

Nada se kako će izbori 25. svibnja pokazati da je interes birača znatno veći nego na prošli put. 'Europske institucije bitno utječu na životne okolnosti pa i životni standard hrvatskih građana, posebno u budućnosti kada jača uloga Europskog parlamenta', naglasio je Leko.

Na pitanje zašto se Sabor zakonom odlučio na dugu kampanju, koja će trajati čak 47 dana, odgovorio je kako je jedan od razloga i to što je prošla kampanja bila vrlo kratka. Rekao je da je važno da sve liste građanima objasne djelokrug Europskog parlamenta i značaj europske politike za Hrvatsku.

Upitan zašto se SDP-ovac Tonino Picula, suprotno očekivanju javnosti, nije našao u vrhu liste, Leko je rekao kako je dobro što birači mogu utjecati na rezultat izbora i na redosljed na listi. 'Kako će to građani honorirati i kome – to je utakmica u koju svi ulaze i dakle sve je moguće', rekao je.

Komentirajući ankete o rejtingu stranaka koje pokazuju da SDP-u rejting pada Leko je poručio: 'Ja sam za to da se ne pazi na rejting nego na strategiju koju smo mi sami ponudili građanima i za koju mislimo da ima utemeljenje kako bi hrvatsko društvo i država mogli bolje živjeti i sada i u perspektivi, jer odgovornost vlasti nije samo za sadašnji trenutak'.

Upitan o porukama vladi iz redova HNS-a da se pronađu sredstva za nastavak programa zapošljavanja, Leko je rekao da je vlada kolektivno tijelo i nije sastavljena po koalicijskoj odgovonosti te je za svaku odluku odgovorna cijela vlada. 'Nije dobro da se preko medija usklađuju stajališta pojedinih članova vlade', ističe Leko.