Mihail kalašnjikov

Tvorac najpoznatije puške na svijetu dobio spomenik u središtu Moskve

20.09.2017 u 11:36

Bionic
Reading

U središtu Moskve u ponedjeljak je svečano otvoren spomenik Mihailu Kalašnjikov, tvorcu najpoznatije jurišne automatske puške na svijetu AK-47

Kalašnjikov je rođen u Kurji 1919. godine, a preminuo je prije četiri godine u Iževsku, gradu u kojem se i danas proizvodi legendarna puška.

Prije Drugog svjetskog rata Kalašnjikov je radio na željeznici kao inovator, a svoja znanja je usavršio u Crvenoj armiji patentiravši mehanizam za tenkove koji je brojao broj ispaljenih hitaca.

U listopadu 1941. je teško ranjen u borbi, a odmah nakon toga napušta bojišnicu. Godine 1944. uspješno je konstruirao poluautomatsku pušku 'Sajga' koja je poslužila kao osnova za novi izum 1946. godine. Prva patentirana inačica nove puške napravljena je 1947. pod nazivom AK-47(Avtomat Kalashnikov '47), koja već nakon tri godine  ulazi u sastav ruske vojske, a ubrzo i u vojskama diljem svijeta.

Spomenik Mihailu Kalašnjikovu Izvor: Reuters / Autor: SERGEI KARPUKHIN

Od 1949. Kalašnjikov živi i radi u Iževsku koji ga 1987. imenuje počasnim građaninom, iako je sedam godina ranije u gradu dobio i svoju bistu.

Mnogi smatraju da je automatska puška Kalašnjikov plagijat prve jurišne puške na svijetu poznatije pod nazivom Sturmgewehr 44 (StG44) koju je izumio poznati inženjer Hugo Schmeisser. Huga Schmeissera je sa skupinom njemačkih konstruktora oružja zarobila Crvena armija te je radio u pogonu gdje je osmišljena AK47. Ovu činjenicu je tek 2009. godine priznao Mihail Kalašnjikov.

'Kalašnjikov' se proizvodio licencno diljem svijeta, a njegova robusnost i vatrena moć postale su legendarne. Prema procjenama, izrađeno je više od 100 milijuna tih pušaka u različitim verzijama.