RAT LONDON - PARIZ

Le Nouvel Observateur: Fuck Cameron!

21.06.2012 u 14:33

Bionic
Reading

Izjava britanskog premijera Davida Camerona na samitu G20 u Meksiku da će 'prostrijeti crveni tepih francuskim kompanijama kada nova vlada uvede porez od 75 posto' na prihode iznad milijun eura te da će im to gostoprimstvo, kroz smanjene britanske poreze, plaćati javne službe, naišla je kod francuskih državnika uglavnom na diplomatsko rezerviranu reakciju. Tako je ministar rada Michel Sapin govorio o 'izjavi koja mu se omakla' dok je Hollande odvratio 'kako svatko mora biti odgovoran za svoje riječi' te kako on osobno ne bi nastojao 'okrnjiti europsko jedinstvo koje se sada traži'

No francuska javnost ne mora nužno se voditi diplomatskim rječnikom da bi iskazala svoj stav spram provokacije iz Londona. To je zorno dokazao i Laurent Joffrin, direktor redakcije utjecajnog tjednika Le Nouvel Observateur, u kolumni nedvosmisleno naslovljenoj 'Fuck Cameron!'.

Tvrdi kako engleski narod, vrijedan divljenja u toliko pogleda, u svojim redovima sakriva 'prosto nepodnošljive ličnosti aristokratske arogancije'. Za početak, radi se o gesti sabotaže navodno prijateljske vlade čiju su legitimnost upravo potvrdili kako predsjednički tako i parlamentarni izbori koji su ljevici pružili većinu vlasti u državi.

Napad na Camerona naravno nije mogao proći bez povijesnih reminiscencija. Joffrin navodi da je Velika Britanija još u vrijeme Francuske revolucije bila iznimno neprijateljska spram nove Republike te je redovito primala francuske emigrante koji su tada planirali zbaciti novi, postrojalistički režim.

Te se pomalo zaneseno pita jesu li dvije države na pragu novog, ekonomskog rata.

Osim cinizma i sarkazma koji se lako daju iščitati kod pričljivog britanskog premijera, francuski komentator tvrdi kako nova izjava dodatno raskrinkava ionako upitnu doktrinu liberalizma.

Naime, Cameron tako postaje apologetom novog financijskog egoizma, usmjerenog protiv vlada koje se nastoje držati općih vrijednosti. Tako se stara patriotska krilatica 'My country, right or wrong' može slobodno zamijeniti neotorijevskom 'My money, right or wrong', a proklamirano domoljublje duhom profita.

Kolumna je bila prilika i da se Cameronu poruči da nije ni u kakvoj poziciji da dijeli lekcije. Naime, nakon dva stegnuta godišnja budžeta i novog smanjivanja poreza za bogate, britanska ekonomija nanovo je na rubu recesije. Stopa nezaposlenosti rekordna je, a vanjski deficit ne pokazuje znakove smirivanja. Naspram francuskog republikanskog modela, Velika Britanije prozvana je i kao jedna od europskih zemalja s najvišim stupnjem društvene nejednakosti.

Optužuje se Cameronovu politiku da slijedi dogme iz londonskog Citya, 'hrama spekulacije zbog kojeg je propala svaka reforma financijskih tržišta'. A ako Cameron uistinu smatra da spas Britanaca leži u daljnjem bogaćenju milijardera, ne treba se 'zapravo previše uzbuđivati oko lajanja pudlice iz Cityja', zaključuje se u žestokom komentaru.