hladnoratovski sklop

Kremlj tvrdi da su Rusija i NATO sada u 'direktnom sukobu'

04.04.2024 u 13:49

Bionic
Reading

Rusija i NATO su sada u "direktnom sukobu", priopćio je u Kremlj u četvrtak, u trenutku kada zapadni vojni savez obilježava 75. godišnjicu osnutka

Predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je u veljači 2022. invaziju na Ukrajinu kako bi spriječio NATO da se previše približi Rusiji, no taj je rat dao novi polet zapadnom vojnom savezu u koji su naposljetku ušle Finska i Švedska te je broj članica NATO-a narastao na 32 zemlje.

Nakon što je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova u srijedu rekla da se NATO vratio hladnoratovskom mentalnom sklopu, glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov danas je novinarima rekao da su "odnosi između Rusije i NATO-a u stvari pali na razinu direktnog sukoba".

Po njegovim riječima, NATO je "već uključen u sukob oko Ukrajine i nastavlja se približavati našim granicama te širi svoju vojnu infrastrukturu sve bliže našim granicama".

Putin je u više navrata rekao da je zapadni svijet nakon Hladnog rata i raspada Varšavskog pakta prevario Rusiju širenjem NATO-a na istok i primanjem u članstvo država istočne Europe te tri baltičke države koje su bile dio Sovjetskog Saveza.

Zapad odbacuje tu tvrdnju i tvrdi da je NATO obrambeni savez te da je pristupanje bivših članica Varšavskog pakta i baltičkih zemalja bio njihov demokratski izbor nakon desetljeća komunističke vladavine.

NATO tvrdi da pomaže Ukrajini u borbi za svoj opstanak te opskrbljuje Kijev modernim naoružanjem, obukom i obavještajnim podacima.

Rusija tvrdi da je NATO time de facto postao strana u sukobu.

sve osim nogometa