OD NAPADA DO PODSMIJEHA

Lavina reakcija na gaf Obame i Medvedeva

27.03.2012 u 20:28

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama odbacio je u utorak kritike republikanaca koji mu zamjeraju dogovaranje s ruskim kolegom što su tajno zabilježile kamere, dok ruska blogosfera ismijava Dmitrija Medvedeva kao šefa države koji ne drži uzde vlasti u svojim rukama, prenose agencije

U privatnom razgovoru o planiranom postavljanju američkog proturaketnog sustava u Europi, koji je snimljen na summitu u Seulu, Obama je tražio od Medvedeva da mu Moskva ostavi prostora za dogovor o tome nakon američkih predsjedničkih izbora, a ovaj je odgovorio da će poruku prenijeti premijeru Vladimiru Putinu.

'To su moji zadnji izbori. Nakon izbora, imat ću više fleksibilnosti', rekao je Obama Medvedevu.

Republikanci, a napose najizgledniji Obamin protukandidat Mitt Romney, optužili su predsjednika da igra dvostruku igru što je on u utorak odbacio, javlja AFP.

'Iskreno govoreći, sadašnji trenutak nije primjeren za tako ozbiljne konzultacije', rekao je Obama i naglasio da je 'jedini način da se u tim pitanjima postigne napredak konzultirati Pentagon, Kongres i dobiti potporu obiju strana', demokrata i republikanaca, rekao je Obama, javlja Reuters.

Romney je optužio Obamu za preveliku popustljivost i rekao 'Rusija nije prijatelj (SAD-a) na međunarodnoj sceni' i zato je 'vrlo uznemirujuće, vrlo zabrinjavajuće vidjeti tog predsjednika kako traži više fleksibilnosti i ne polaže račune Amerikancima za svoje odnose s Rusijom'.

Medvedev je Romneyju odgovorio neka misli svojom glavom i shvati da je doba Hladnog rata prošlo te Rusija nije 'američki neprijatelj broj jedan'. Rekao je da su on i Obama mogli i javno i privatno razgovarati no postoje dobra razdoblja za rješavanje političkih pitanja, a 'najbolje je kada su sve političke strane stabilne'.


Ruska blogosfera ismijava Medvedeva kao tekliča koji poruku prenosi 'šefu', premijeru Vladimiru Putinu.

'Hajdemo danas svi odgovarati jedni drugima 'Prenijet ću poruku Vladimiru', ironizira Aleksej Navalnji, jedan od istaknutih čelnika ruske oporbe, što su korisnici jedva dočekali.

'Ja sam Dima, ne želim ni o čemu odlučivati. Prenijet ću Vladimiru', ironizira ruski korisnik, a drugi je uz fotografiju Putina s mobitelom napisao 'Bok, ja sam Vladimir Putin. Ima li tko kakvu poruku za mene?'

Ukratko, riječ 'Vladimiru' u ruskoj je blogosferi postala ključna u utorak i njome su završavale sve moguće poruke.

Mnogi se promatrači slažu da Medvedev, kojega je 2008. na predsjedničku dužnost lansirao Putin jer se sam prema ustavu više nije mogao natjecati, nije nikada uspio iskoračiti iz mentorove sjene.