MOTIV MASAKRA JOŠ NEDOKUČIV

Lanza je najprije ubio ravnateljicu i psihologinju

15.12.2012 u 14:40

Bionic
Reading

Tijela djece i njihovih učitelja još leže ondje gdje su pala, na hodnicima i učionicama osnovne škole u Newtownu u Connecticutu, a istražitelji rano u subotu nastoje identificirati sve ubijene i rekonstruirati sumanuti put ubojice u jednom od najstrašnijih pokolja u povijesti SAD-a

Dvadestero djece u dobi od pet do deset godina i šestero odraslih ubijeno je u mahnitom pohodu koji je šokirao taj miran gradić na jugu Nove Engleske, 130 kilometara sjeveroistočno od New Yorka, i cijelu naciju ostavio u golemoj žalosti.

O mogućim motivima ubojice, javlja CNN, zasad ima više pitanja nego odgovora.
Iako njegovo ime još nije službeno objavljeno, trojica dužnosnika službi za provedbu zakona medijima su kazali da se radi o dvadesetogodišnjem Adamu Lanzi koji je na kraju i sam sebi u školi oduzeo život.

Lanza, koji je odrastao u Newtownu, gradu s 27 tisuća stanovnika, prije odlaska u školu u svome je domu ubio majku, učiteljicu. U školi je upao u dva razreda i pucao monstruoznom preciznošću. Iza sebe je ostavio samo jednog ranjenika, kazao je glasnogovornik mjesne policije. Među ubijenima su i ravnateljica Dawn Hochsprung i školska psihologinjaMary Sherlach

Predsjednik Barack Obama u petak navečer obratio se javnosti brišući suze. 'Danas su život većinom izgubila djeca, prekrasni mališani od pet do deset godina. Imali su pred sobom cijeli život: rođendane, diplome, vjenčanja, svoju djecu. Pretrpjeli smo previše tragedija poput ove i morat ćemo zajedno provesti svrhovitu akciju kako bismo ih spriječili', kazao je.

Obama nije u tom obraćanju pozvao na uvođenje mjera za kontrolu naoružanja, ali je Bijela kuća poslije objavila da predsjednik podupire saveznu zabranu jurišnog oružja.

U američkoj je povijesti od pokolja u Newtownu gori bio samo masakr s 32 mrtva na fakultetu Virgina Tech 2007.

Diljem SAD-a u mnogim su državama zastave spuštene na pola koplja, a u školama i crkvama održana su bdijenja.

Sve do tragičnog petka, u Newtonu, uređenoj zajednici razmjerno bogatih stanovnika okruženoj šumom, dogodilo samo jedno ubojstvo u zadnjih deset godina. Cijela se zemlja pita što je pošlo po zlu da se dogodio ovaj zločin u kojem je posebno zastrašujuća dob većine žrtava. Odgovora je zasad malo.

Istražitelji su zasad pronašli tri oružja: pištolje Glock i Sig Sauer popkraj Lanzina tijela i poluatomatsku pušku kalibra .223 Bushmaster. Sva tri oružja legalno je kupila njegova majka, medijima je kazao jedan istražitelj koji je želi ostati anoniman.

Nakon što je ubio majku, istražtelji vjeruju da je Lanza uzeo pištolje i krenuo prema školi. Ondje, odjeven u crnu borbenu odoru i s vojnim prslukom, Lanza je upao u dva razreda djece vrtićke dobi i prvašića. Vjeruje se da je odmah ubio ravnateljicu i psihologinju. Kako je ušao u školu koju pohađa 700 učenika, još nije poznato jer su vrata bila zaključana.

Kad je počela pucnjava, oko 9:30, preko zvučnika je objavljena opasnost. Učitelji u ostalim razredima djecu su skrivali u ormare ili ih odvodili u zahode.

Jedna je odgajateljica kazala da je svojoj skupini petogodišnjaka usiljeno čitala slikovnicu kako bi im zaokupila pažnju dok se ubojica kretao hodnikom te jednokatnice.

Policija je odmah obaviještena da je u školi došlo do pucnjave i brzo je stigla na mjesto događaja. Lanza je već počinio suicid. Djeci koja su poslije odvođena iz škole rečeno je da pokriju oči dok su prolazili između tijela svojih ubijenih vršnjaka. Zabrinuti i neutješni roditelji okupili su se u međuvremenu obližnjem vatrogasnom domu kako bi čekali vijesti o svojim najmilijima.

Vlasti su u petak navečer privele na ispitivanje Lanzina starijeg brata Ryana i oca Petera. Njih se zasad ne sumnjiči ni za kakvu upletenost u zločin.

Učiteljica prvog razreda koja je zaštitila učenike u maloj kupaonici