paket zakona

Lalovac o Euriboru: Čudi me da nismo zaštitili građane

05.10.2023 u 16:39

Bionic
Reading

Vladajući i oporbe u četvrtak su u Hrvatskom saboru podržali paket od osam zakona kojima se mijenjaju različite uredbe te novčani iznosi koji se odnose na prekršajne odredbe, koji su dosad bili izraženi u kunama, a sada se iskazuju u eurima

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić uvodno je pojasnio da će se novi iznosi u eurima, po propisanom tečaju, zaokruživati na nižu deseticu. Time se, kaže, naše zakonodavstvo u dijelu koji se odnosi na iznose prekršaja usklađuje s pravnom stečevinom EU.

Tijekom kratke rasprave SDP-ov Boris Lalovac upozorio je da je Vlada u izmjene Zakona o provedbi Uredbe EU o indeksima koji se upotrebljavaju kao referentne vrijednosti u zakon unijela da je Euribor jedina mjera vrijednosti. No, podsjetio je kako smo u prošlosti imali više referentnih vrijednosti kod odobravanja kredita - Nacionalnu referentnu kamatnu stopu (NRS) i Euribor. Tako su građani mogli birati hoće li uzeti kredit vezan uz NRS ili Euribor.

Lalovac smatra da bi bilo bolje da smo ostavili NRS nego Euribor jer je on u zadnjih dvije godine narastao preko četiri posto. "To znači da je svima koji su imali kredite vezane uz Euribor za toliko narasla kamatna stopa. Oni koji su imali kredit vezan uz NRS njima se nisu povećavale rate kredita". kazao je.

Upozorio je i da je Euribor vezan uz monetarnu politiku Europske središnje banke i raste zato jer ta banka snažno podiže kamatne stope pa kada ona podigne depozite bankama za četiri posto onda se podigne i Euribor. "Čudi me da nismo zaštitili građane tako da smo im ostavili opciju već samo mogućnost korištenja Euribora", rekao je.

Podsjetivši da je naša zemlja od 1. siječnja ove godine kao uvela euro kao službenu valutu, Mostov Zvonimir Troskot upozorio je da je općina Seget sa zakašnjenjem predala proračun za 2023. u kunama a na što je Most i ranije upozorio Državnu reviziju i Ministarstvo financija. "Očito postoje kaubojske općine koje se ne pridržavaju mijenjanja valute", rekao je.