GLAVNA DIREKTORICA MMF-A

Lagarde bi voljela vidjeti više žena u MMF-u

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 10.12.2011 10:22
  • Objavljeno 10.12.2011 u 10:15
Christine Lagarde

Christine Lagarde

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Glavna direktorica Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde rekla je u razgovoru objavljenom u Financial Timesu kako bi voljela da zemlje članice šalju više žena koje će ih zastupati u toj ustanovi

'Moje upravno vijeće je slabo što se tiče zastupljenosti žena', rekla je Lagarde za časopis FT koji je cijeli broj posvetio 'ženama koje su obilježile 2011.'. To tijelo ima, naime, 23 muškarca i jednu jedinu ženu, Meg Lundsager koja zastupa Sjedinjene Države.

Lagarde u nekim prilikama zna reći da kada je u lipnju došla u MMF braniti svoju kandidaturu, imala je pred sobom dvadesetčetvoricu muškaraca koji su joj postavljali pitanja tijekom 'glavnog intervjua'. Lundsager je tog dana bila odsutna.

Naprotiv, istaknula je glavna direktorica, pri vrhu ljestvice međunarodnih dužnosnika MMF-a žene su više zastupljene. 'Sastav upravnih vijeća može zavarati. U upravnim vijećima većeg broja današnjih poduzeća sjedi nekolicina žena, ali je vodstvo izrazito muško', istaknula je.

MMF je zadnjih godina ostvario znatan napredak u zapošljavanju i promaknuću žena. Po stanju na 31. prosinca 2010. one čine 21,5 posto dužnosnika B skupine (viši razred), a četiri godine ranije bilo ih je tek 15,6 posto.

Lagarde je prva žena na dužnosti glavnog direktora MMF-a, nakon desetorice muškaraca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi