KANDIDAT ZA EU PARLAMENT

Laburist Hršak prvi otvoreno rekao da je gej

26.03.2013 u 10:29

Bionic
Reading

Damir Hršak, profesor na Metalurškom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i glavni urednik međunarodnog znanstvenog časopisa 'The Holistic Approach to Environment', jedini je kandidat na izborima za Europski parlament u Hrvatskoj koji je otvoreno rekao da je gej. Taj kandidat na listi Hrvatskih laburista u razgovoru za H-Alter govori, između ostalog, o odnosu vlasti prema znanosti i kulturi, o LGBT politikama, te o vrijednostima za koje će se zalagati ukoliko postane europarlamentarac

Hršak je više od 20 godina aktivan u organizacijama civilnog društva koje se zalažu za ljudska prava i prava životinja. Predsjednik je Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskih laburista, a bio je i dugogodišnji kolumnist političkog mjesečnika Hrvatska ljevica, piše H-Alter.

Na pitanje kako objašnjava činjenicu da je jedini sveučilišni profesor na listama čiji kandidati imaju realne izglede za ulazak u Europski parlament (SDP, HDZ i Hrvatski laburisti), Hršak odgovara da je to 'vrlo logično i sasvim očekivano s obzirom na odnos HDZ-a i SDP-a prema znanosti i visokom obrazovanju'.

'HDZ je svojevremeno legendarnom izjavom o kili mozga za dvije marke čvrsto definirao svoj odnos prema intelektualcima... Da bi se procijenilo kako se sadašnja SDP-ova vlast odnosi prema znanosti i visokom obrazovanju, dovoljno je pročitati prijedlog novog zakona na tom području. To je ista neoliberalna srž uz kozmetička dotjerivanja, jer se opet sve svodi na pokoravanje znanja kao javnog dobra tržišnom fundamentalizmu i kljaštrenje intelektualnih potencijala javnih sveučilišta, uz posebno težak položaj mladih znanstvenika', kaže Hršak, dodajući da na žalost, ni ministar Željko Jovanović ne vidi da postoje i vrijednosti koje se ne mogu mjeriti financijskom isplativošću.

Kao jedan od osnivača Sindikata visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost, najavljuje da će svakako zastupati pravno na javno dostupno obrazovanje na svim razinama.

'To je civilizacijski doseg koji samo vrlo pohlepni ili vrlo zlonamjerni omalovažavaju i relativiziraju. Javno dostupno obrazovanje je jamstvo razvoja potencijala hrvatskog društva, zalog za budućnost. Oni koji žele da njihovoj djeci bude dostupno znanje koje će drugim vršnjacima biti nedostupno, sve ću učiniti kako bi degradirali javno školstvo na svim razinama. Čine to perfidno i ustrajno, no moramo im se oduprijeti. Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, prvenstveno plenumaši, grupacija su mladih ljudi koja ulijeva nadu da postoji intelektualna i moralna snaga koja će se oduprijeti pretvaranju Hrvatske u zemlju obijesnih gazda koji se iživljavaju u degutantnom luksuzu i obespravljene mase koja se bori za tupo preživljavanje na SDP-ovski fleksibiliziranom tržištvu rada. HDZ-ovski rečeno, pretvaranju u zemlju dvjesto bogatih obitelji', upozorava Hršak.

Damir Hršak

Hršak je jedini kandidat na ovim izborima koji je otvoreno rekao da je gej. Smatra li taj potez pragmatičnim?

'Biti gej je spolna usmjerenost, moralno neutralan dio identiteta koji je dan rođenjem, pri čemu, poput nacionalnosti ili rase, čovjek nema mogućnost odabira već samo prihvaćanja sebe kao ljudskog bića sa svim svojim kreativnim potencijalima ili živjeti u tjeskobi i autodestrukciji. Time se nemam što dičiti, ali niti sramiti', ustvrdio je Hršak.

Boriti se za sve ljude kako bi bili prihvaćeniji, kreativniji i sretniji smatra svojom moralnom obvezom. Zaštićen, prihvaćen i sretan pojedinac po njegovom je sudu temelj hrvatskog i europskog društva. Kao idejnog začetnika i pokretača Iskoraka, raduje ga spoznaja da je iz tog izvora izniklo toliko kvalitetnih, kompetentnih i dosljednih LGBT aktivista u ovih nešto više od deset godina.

Kako ocjenjuje odnos Kukuriku koalicije prema LGBT zajednici?

Vi nama glas, a mi vama obećanje o registriranom partnerstvu. Samo su prešutjeli da će prvo tražiti blagoslov Crkve prije no parlamentarnom većinom održe danu riječ, a ako ga ne dobiju da će tužno slegnuti ramenima. Pa kad je Kukuriku koalicija izigrala radnike, kako onda ne bi i LGBT zajednicu. Tko im još želi vjerovati, neka im vjeruje i dalje. Osim toga, aktualna vlast nije ništa napravila da poboljša pristup pravdi i besplatnoj pravnoj pomoći jer su građani diskriminirani u pristupu pravdi na osnovu svog imovinskog statusa. Gorući je problem i nepoznavanja ljudskih prava zbog izostanka obrazovanja za ljudska prava', poručuje Hršak.

Cijeli razgovor možete pročitati ovdje