nezadovoljstvo u hdz-u

'Labudovi i te fore nisu dobri za stranku. Plenković je Kopala trebao smijeniti!'

03.06.2019 u 20:17

Bionic
Reading

Dok HDZ-ovci s nestrpljenjem čekaju da im njihov glavni analitičar Robert Kopal objelodani dokaze za svoju tvrdnju da je za loš rezultat na izborima, osim crnog labuda, kriva sabotaža iz same stranke, s terena se može čuti veliko nezadovoljstvo onime što Kopal sada radi, a to je traženje dežurnog Pedra koji će biti odgovoran za loše rezultate

Županijske organizacije do petka su morale poslati središnjici izvještaj o izborima. U zagrebačkoj je organizaciji došlo do svađe, tj. 'konstruktivne rasprave', kako eufemizirano vole reći HDZ-ovci nakon što informacije o svađama iscure u medije.

Ulje na vatru dolio je glavni analitičar Kopal izjavom da je netko u stranci izvršio sabotažu. Po županijskim i gradskim organizacijama traže se krivci, a dodatnu pomutnju unijela je neslužbena informacija kako Andrej Plenković razmišlja o raspuštanju pojedinih lokalnih organizacija, poput zagrebačke, splitske ili pak vukovarske.

Andrija Mikulić danas nam je već kazao kako od Kopala nakon izjave o sabotaži očekuje 'činjenice', dok nam jedan visokopozicionirani lokalni HDZ-ovac kaže da 'labudovi i te fore nisu dobri za stranku'.

Smatra da bi bilo najbolje da je Plenković smijenio svog glavnog analitičara te kako će za premijera, ako i dalje bude slušao Kopalove teze, to biti zabijanje glave u pijesak.

Kaže da je kampanja bila nevidljiva i falilo je kapitalaca na HDZ-ovoj listi. Sukobi su se, smatra naš sugovornik, trebali zatomiti, kao što je to napravio SDP. Neozbiljno je, smatra, tražiti nekoga tko je saboter. Sumnja da je netko baš nagovarao ljude da glasaju protiv HDZ-a - neki su možda bili pasivniji, ali sabotažu isključuje.

  • +10
Robert Kopal Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Sada svatko traži krivca i analizirat će se ono što je bilo loše, no teško se oteti dojmu da su temeljna svjetonazorska pitanja odigrala ključnu ulogu', kaže naš sugovornik te ipak sumnja da će Plenković ići u raspuštanje pojedinih lokalnih organizacija, kao što to najavljuju neki neslužbeni izvori.

Prvi sljedeći test su predsjednički izbori i oni su presudni za ovo vodstvo HDZ-a. 'Ako se tu dogodi debakl Kolinde Grabar Kitarović zbog moguće Škorine kandidature, onda će biti svega', smatra.

'Ljudima smeta ako osjećaju da se savijamo pred Europskom unijom, nismo se nauživali svoje samostalnosti, a i većina birača ne prepoznaje značenje Europske unije. Tu je i Bleiburg. Ako je Sabor preuzeo pokroviteljstvo nad komemoracijom, onda trebamo biti dosljedni. Ne da predsjednica tamo ide sama, pa Karlo Ressler ide sam, a ne uz narod. Ako HDZ želi u budućnosti imati ulogu koju je do sada imao, ne smije se odreći svog biračkog tijela', zaključuje naš sugovornik.

  • +7
Andrej Plenković - obraćanje nakon objave službenih rezultata EU izbora Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL