PROTIV ZABRANE DSS-a

Kuščević: Oluja je svetinja, nju nitko ne smije dirati, ali...

20.12.2018 u 21:21

Bionic
Reading

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava još uvijek nije poslao zahtjev za očitovanjem Ministarstvu uprave da se zabrani rad Demokratskom savezu Srba, ali je potvrdio da će to učiniti

Kaže da konzultira pravnu službu nakon čega će poslati dopis Ministarstvu uprave te zahtjev da se zabrani rad toj političkoj stranci.

Lovro Kuščević, politički tajnik HDZ-a i ministar uprave, rekao je za Dnevnik Nove TV da je akcija Oluja svetinja, ali da se političke stranke ne mogu zabraniti ako svom statutu nemaju protuustavnih elemenata.

"Ova Vlada, Hrvatski sabor, hrvatski narod, imaju jasan stav prema Oluji kao veličanstvenoj oslobodilačkoj akciji koja je oslobodila Republiku Hrvatsku. Oluja je svetinja, nju nitko ne smije dirati. Takve izjave su u najmanju ruku neprimjerene i mislim da uopće ne doprinose suživotu kojem svi težimo u gradu Vukovaru", rekao je ministar Kuščević. 

"Zahtjev još nismo zaprimili, međutim želim vjerovati da je gospodin to govorio u svoje ime, a ne u ime stranke. Zakon je jasan, ukoliko u statutu, u programskim načelima stranke, nema nečega što je protuustavno, a uvjeren sam da takve stvari nisu unutra, onda neće biti razloga", kaže ministar.

Na pitanje je li Penavin zahtjev za zabranom stranke početak novog sukoba na relaciji vukovarski gradonačelnik - premijer, Kuščević kaže da ne vjeruje da je to u pitanju.

"Vjerujem da je gospodin Penava reagirao impulzivno i instinktivno, kao što svaki Vukovarac mora reagirati na takve neistine i takve napade. Mislim da je potrebno smiriti tenzije. Moramo svi zajedno raditi na razvoju Vukovara, a ova Vlada zaista na tome radi i dobar je partner gradu", kaže.

S opaskom kako je ovo drugi puta u dva mjeseca da Penava radi nešto mimo stranke, Kuščević se ne slaže.

"Ne bih ja rekao da je ovo kontra stranke. Gospodin Penava se javno očitovao na napade na vojnu akciju Oluja, koja je svima svetinja. Kako će se dalje stvar razvijati? Moramo dočekati prijedlog gospodina Penave, da vidimo što on misli o tome. Međutim, u Hrvatskoj vlada demokracija, a u toj demokraciji nažalost neki izriču stavove koji se ne slažu sa svjetonazorom u Republici Hrvatskoj, ali ne smijemo zbog toga zabraniti riječ govora", zaključuje politički tajnik HDZ-a.