NOVA MIGRACIJSKA KRIZA

Kurz nagovijestio mogućnost zatvaranja granica na Balkanu, Božinović uvjerava: Hrvatska je spremna

29.02.2020 u 17:37

Bionic
Reading

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u subotu je nagovijestio da bi se, kao odgovor na dolazak migranata iz Turske u Grčku, mogle zatvoriti sve granice na Balkanu, što podsjeća na akcije poduzete tijekom europske migracijske krize 2015. i 2016. Istovremeno, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je Hrvatska spremna za potencijalni novi migrantski val, no i kako na zapadnobalkanskoj ruti zasad nema povećanja broja dolazaka

Grčka policija ispalila je suzavac kako bi odvratila stotine migranata koji su u subotu stigli na granicu s Turskom, dok se kriza zbog stanja u Siriji prebacuje na prag zemalja članica Europske unije.

>>> Erdogan prelomio: Otvaramo vrata! 18 tisuća migranata krenulo prema Europi, Grci ih odvraćaju suzavcima. Oglasio se i Plenković

Službena Ankara je upozorila da više ne kani zadržavati stotine tisuća azilanata, nakon što su u zračnim napadima sirijskih snaga na Idlib na sjeverozapadu Sirije ubijena 33 turska vojnika.

"U stalnom smo kontaktu s partnerima iz Europske unije i onima koji koji vode računa o rutama na zapadnom Balkanu. Ako se zaštita vanjskih granica EU-a ne uspije realizirati, Austrija će zaštititi vlastite granice", kazao je Kurz.

Njegovi komentari podsjećaju na sličan odgovor iz 2016. godine, kada je obnašao dužnost ministra vanjskih poslova, a Austrija je pokrenula zatvaranje granica balkanskih država između te države i Grčke kako bi spriječila dolazak novog vala migranata.

  • +9
Turska otvorila granice za migrante Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

"Situacija poput one iz 2015. apsolutno se ne smije ponoviti. Naš je cilj propisno zaštititi vanjske granice EU-a, zaustaviti ilegalne migrante ondje i ne propuštati ih dalje", rekao je Kurz.

Austrija je spremna poslati dodatne policijske snage u neke granične države, kazao je Kurz, vjerojatno misleći pritom na Grčku i Bugarsku.

Ministar Božinović ustvrdio je u subotu da "Hrvatska već nekoliko godina ima plan za situaciju s kojom jesmo suočeni i za situaciju s kojom možemo biti suočeni".

"U ovom trenutku nema vidljivih pojačanja na ruti koja se naziva istočnomediteranska ili zapadnobalkanska", rekao je Božinović, dodajući da po pitanju hrvatske spremnosti "nema brige".

Press konferencija Stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Hrvatska policija efikasno štiti hrvatsku granicu i "možda za razliku od nekih drugih zemalja ovakve situacije za nas nisu iznenađenje jer smo mi stalno u punoj operativnoj funkciji", poručio je Božinović.

Božinović je istaknuo kako je u stalnom kontaktu s europskim institucijama, te da Europska unija u ovom trenutku djeluje u dva smjera.

"S jedne strane to je diplomatski napor koji se ulaže kako bi došlo do deeskalacije situacije u Idlibu, a s druge strane se djeluje humanitarno time što je odobreno 60 milijuna eura interventne pomoći kako bi se osigurali smještaj, hrana i medicinska skrb za Sirijce" koji su trenutno u toj sirijskoj provinciji.

Uz to, nastavlja se i pomoć predviđena dogovorom EU-a i Turske, naglasio je hrvatski ministar na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite.