SVE VIŠE MIGRANATA

Srbija rasporedila interventnu policiju uz granicu s Hrvatskom

29.02.2020 u 16:49

Bionic
Reading

Oko 40 novih službenika, raspoređenih u timove interventnih jedinica policije od subote ujutro patroliraju Šidom, vojvođanskim mjestom uz granicu s Hrvatskom, zbog većeg broja neregistriranih migranata koji tu svakodnevno pristižu, javila je agencija Tanjug.

Procjenjuje se da je u gradu i okolici oko 400 neregistriranih migranata koji, kako navode u općini, "prave probleme ne samo lokalnom stanovništvu, već i migrantima koji su s obiteljima smješteni u mjesnom prihvatnom centru".

Na ulicama Šida vidljive su pojačane policijske patrole, a ujutro su stigli i pripadnici žandarmerije, navodi agencija.

>>> Vučić: Srbija neće dopustiti da bude parking ni čekaonica migrantima

Samo tijekom noći u mjestu je oko 60 neregistriranih migranata prevezeno u prihvatni centar Adaševci.

Atmosfera u Šidu mjesecima je napeta, jer kako tvrde mještani, neregistrirani migranti nerijetko ulaze u napuštene objekte, imanja na rubovima grada, ali i u obiteljske kuće.

Problem su kažu migranti mahom iz Maroka, koji prave probleme, napadaju ne samo mjesno stanovništvo, već i same migrante iz prihvatnog centra.

>>> Erdogan prelomio: Otvaramo vrata! 18 tisuća migranata krenulo prema Europi, Grci ih odvraćaju suzavcima. Oglasio se i Plenković

„Osjećaj nesigurnosti već dugo je prisutan u Šidu. Učestali su napadi na imovinu građana pa je kretanje lokalnog stanovništva i migranata iz prihvatnog centra postalo nesigurno", kaže zamjenik predsjednika Općine Zoran Semenović.

  • +9
Turska otvorila granice za migrante Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

Ističe da građani najviše strahuju u večernjim satima.

On tvrdi da im na granici hrvatska policija oduzme imovinu i pretuče ih pa se vraćaju u Srbiju i upadaju u domove kako bi u njima prenoćili.

Direktor srbijanske policije Vladimir Rebić izjavio je ranije u subotu da je u veljači zabilježeno desetak slučajeva ulazaka migranata u napuštene kuće i vikendice, te oštećivanja brava ili vrata na kućama.