MINISTAR S MNOGO GREŠAKA

Kurikulum je ukinut zbog Jovanovićeve nesposobnosti

23.05.2013 u 16:21

Bionic
Reading

Ustavni sud jučer je zapravo kaznio ministra Željka Jovanovića zbog toga što je Kurikulum zdravstvenog odgoja donio ignorirajući zakone, procedure i roditelje. On taj poraz nije primio junački

Vrlo se brzo dolaskom na vlast Jovanović uhvatio u koštac s činjenicom da djeca u školama ne uče dovoljno o spolnim bolestima, o rodnoj i spolnoj ravnopravnosti i sličnim temama. Gledajući nasilje na Gay prideu u Splitu prije dvije godine, očito je da debelo kasnimo s edukacijom mladih ljudi koji u svojim obiteljima (pa očito ni u Crkvi), nisu naučili 'ljubiti čovjeka' kakav on jest. Kamenovanje na gay prideu dokazalo je da se ona biblijska - 'tko je bez grijeha neka baci kamen prvi' – nije ispravno usvojila.

Odabrani stručnjaci sabrani u povjerenstvo sastavili su Kurikulum zdravstvenog odgoja koji je u rujnu 2012. dostavljen školama. Kroz buku crkvenih organizacija, konzervativnih udruga i stranaka, kurikulum je predstavljen nastavnicima koji su već tada upozoravali da se ne poštuje procedura i trči pred rudo. Kurikulum smo uspoređivali sa skandinavskim, činilo se to kao važan civilizacijski iskorak, ali ekspresna implementacija ministra Jovanovića bila je autogol.

Najprije nije proveo javnu raspravu. Umjesto toga vodila se bučna i neučinkovita medijska tarapana koja nije dovela ni do čeg korisnog. Jovanović se jučer vadio da je ipak proveo javnu raspravu, ali o priručnicima. Priručnik, dakle, nije kurikulum, a roditelji učenika i Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje zaista nisu imali pravo riječi.

S druge strane, vadio se da se ni za kurikulume drugih predmeta ne provodi javna rasprava – pa se zapitao zašto bi se onda vodila o zdravstvenom odgoju? Odgovor koji se da iščitati iz odluke Ustavnog suda je zato što je to novost u školskom sustavu koja je u startu izazvala kontroverze. I zato što je to područje u kojem se moraju uvažavati jamstva slobode i zaštita osobnih, vjerskih i filozofskih uvjerenja svih građana. Dakle, morao je pitati roditelje za mišljenje. Vrlo jednostavno.

Druga proceduralna pogreška je ta što Jovanović nije svoju odluku na vrijeme objavio u Narodnim novinama. Također kaže da se drugi kurikulumi ne objavljuju u Narodnim novinama, ali da to nije ni važno jer je odluka naknadno ipak objavljena. Ustavni sud držao se zakona i Jovanoviću i taj propust stavio na papir.

Znao je Jovanović da je put demokratskog dijaloga – teži put – ali Ustavni sud natjerao ga je da njime naknadno kroči. Prava javna rasprava zato će biti provedena od 1. do 30. lipnja. Jovanović je uvjeren da će tada uspjeti pomiriti razjedinjene roditelje, intelektualce i kvaziintelektualce. Sudeći prema dosadašnjim iskustvima, na kraju će nas se pokušati uvjeriti da je u 30 dana postignut konsenzus oko kurikuluma. No Ustavni sud ni ne inzistira na njemu. Može Vlada argumentirano objasniti zašto prihvaća taj kurikulum bez 'usklađenih toplomjera' i pozvati se na pravo djeteta na razvoj osobnosti. Mogla je to napraviti i ranije...

Odluka Ustavnog suda očito je pogodila Jovanovića, ali on nije htio priznati pogrešku. Nastavio je tvrditi da je sve napravio kako treba, ali da će, eto, kad već mora, naknadno provesti procedure točno onako kako Ustavni sud zahtijeva.

U tom je porazu pao još niže pa je njegova PR služba, prije jučerašnje konferencije za novinare, svima podijelila snimke zaslona facebook-statusa Krešimira Miletića, protivnika zdravstvenog odgoja. On je, podsjetimo, dan prije odluke suda objavio status koji je dao naslutiti da je unaprijed saznao odluku Ustavnog suda. Jovanović se na početku konferencije, onako usput, požalio da on ni četiri sata nakon sjednice Ustavnog suda nije dobio pismenu odluku, ali da su neki (očito Miletić) za nju zato znali i dan prije.

Nije objasnio što je točno mislio time reći, ali čini se da je Jovanović 'dilanjem' facebook-statusa novinarima želio ojačati sumnju da se na Ustavnom sudu nešto čudno događa kada se donose takve odluke i kada Miletić piše takve statuse. Umjesto da je s interneta skinuo odluku suda i pokušao nešto naučiti, on je valjda surfao po Facebooku i neprovjerenim statusima pokušao dovesti u pitanje vjerodostojnost Ustavnog suda. A to barem nije teško – dovesti u pitanje hrvatske institucije - kad je to nekome u interesu. Naravno, osim institucije Facebooka, tamo svi pišu istine.

263588,263280,263403,263384