OKUPLJANJE TIMA

Kukić ne odustaje od kandidature za premijera BiH

01.07.2011 u 13:07

Bionic
Reading

Sveučilišni profesor iz Mostara Slavo Kukić, kojega je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine predložilo za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, izjavio je kako od te kandidature ne odustaje unatoč činjenici da u prvom krugu glasovanja na Zastupničkom domu parlamenta BiH nije dobio potrebnu potporu

'Na političkim je strankama da pokušaju naći politički dogovor u formi kompromisa. Pred nama je drugi krug glasovanja. U sljedećih ću 35 dana, kako to Zakon o Vijeću ministara nalaže, sastaviti svoj tim i ponuditi ga na potvrdu Zastupničkom domu', izjavio je Kukić u intervjuu kojega je u petak objavilo sarajevsko 'Oslobođenje'.

Dodao je kako vjeruje da će daljnji postupak izbora Vijeća ministara biti sukladan europskoj demokratskoj praksi, no nije isključio i moguću intervenciju međunarodne zajednice ne bude li moguć konačan dogovor.

'Intervencija jest moguća jer visoki predstavnik posjeduje bonnske ovlasti (nametanja zakona i odluka), no ne mislim da je potrebna. Nije nam potrebno 15 godina nakon rata da nam bilo tko donosi sreću. Svoju budućnost moramo samostalno graditi', izjavio je Kukić.

Odgovarajući na primjedbe iz HDZ BiH i HDZ 1990. kako on nije legitimni politički predstavnik hrvatskog naroda, Kukić je kazao kako institut predstavnika naroda funkcionira isključivo u Domu naroda državnog odnosno entitetskih parlamenata.

'Predsjedatelja Vijeća ministara bira isključivo Zastupnički dom parlamenta BiH, dakle dom građana', podsjetio je Kukić kojega su kao mandatara predložile stranke iz Federacije BiH okupljene oko Socijaldemokratske partije (SDP).

Zastupnički dom parlamenta BiH na sjednici održanoj u srijedu dao je opću, no ne i entitetsku potporu Kukićevoj kandidaturi. Protiv njegova izbora glasovali su zastupnici iz dva HDZ-a, a nije dobio niti jedan glas zastupnika koji dolaze iz Republike Srpske.

Zastupnički dom ponovo će zasjedati 17. srpnja, no drugi krug glasovanja o Kukićevoj kandidaturi nije uvršten u dnevni red.