morao reagirati

Kujundžića upleli u izbore za Hrvatsku liječničku komoru, evo što on kaže

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 21.05.2019 19:06
  • Objavljeno 21.05.2019 u 19:06
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u utorak, u povodu optužbi iz Hrvatske liječničke komore (HLK) da pokušava opstruirati izbore za vodstvo te komore, kako se ne upliće u izbore već je bio dužan reagirati na pritužbe brojnih liječnika te četvero od šestoro kandidata za predsjednika, da su izbori nelegalni jer je 30 posto liječnika isključeno iz glasovanja

'Na žalost brojni liječnici, uključujući i četiri kandidata za predsjednika, uložili su primjedbe kako je 30 posto liječnika isključeno iz glasovanja. To stavlja ozbiljnu sjenu na izbore te sam poslao inspekciju, angažirao pravnu službu i Ministarstvo uprave, da se vidi da li je sve regularno jer bi bilo normalno da svi ljudi mogu glasovati', rekao je Kujundžić.

Kazao je kako je Ministarstvo zdravstva tijekom proteklih tjedana primilo više pismenih i usmenih pritužbi liječnika koji su, uz primjedbe na nemogućnost glasovanja zbog neposjedovanja elektroničke kartice koja je preduvjet za glasovanje ili pak zbog pojave greške pri pokušaju glasovanja, ukazali i na problem oko roka za prijavu dopisnog glasovanja, koji je bio do 30 dana prije izbora, kao i na potrebu provjere popisa članova komore zbog mogućih manipulacija.

'Ingerencija Ministarstva zdravstva nije da utječe na izbore, ali smo kandidate dužni uputiti koja im pravna sredstava stoje na raspolaganju u slučaju primjedbi koje su iznijeli', rekao je Kujundžić za Hinu.

  • +40
  • +37

Milan Kujundžić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Zbog svega je, kaže, u prošli petak i pozvao na sastanak svih šestero kandidata za predsjednika, na koji se odazvalo njih četvero, koji su mu ponovili svoje primjedbe. U subotu je stoga ministar u HLK poslao inspekciju, koju tamo nitko nije dočekao, pa je ona svoj posao obavila u ponedjeljak te se očekuje rezultat tog nadzora.

HLK je priopćila kako su zgroženi pokušajima Ministarstva zdravstva da utječe na ishod izbora, koji se elektroničkim putem održavaju od 20- do 26. svibnja, te ističu kako Ministarstvo nema nikakve pravne ovlasti nad procesom izbora.

Kažu kako su zabrinuti zbog do sada neviđenog upletanja politike u izborni proces te neovisne institucije te da s terena dobivaju informacije o lobiranju politike i samog Ministarstva zdravstva za jednog kandidata, bilo neposrednim lobiranjem ministra Kujundžića ili putem ravnatelja zdravstvenih ustanova.

Također tvrde da se elektroničko glasovanje, koje je počelo je u ponedjeljak, prema informacijama s terena odvija u redu, bez većih poteškoća, a provodi ga i nadzire Središnje izborno povjerenstvo (SIP) HLK-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!