'uplitanje politike'

Liječnička komora optužuje: Ministar Kujundžić opstruira nam izbore!

21.05.2019 u 10:28

Bionic
Reading

Sve do kraja ovog tjedna nešto više od 12 tisuća članova Hrvatske liječničke komore birat će novo vodstvo te organizacije. No, već jučer prvi dan elektronskog glasanja nastupili su problemi. Zbog toga što im je ministar zdravstva Milan Kujundžić poslao inspekciju priopćenjem su se oglasili i iz HLK

Iz Hrvatske liječničke komore kažu da su 'zgroženi pokušajima Ministarstva zdravstva da utječe na ishod izbora za vodstvo Komore te pokušajima opstrukcije ovih izbora.'

'Hrvatska liječnička komora duboko je zabrinuta zbog do sada neviđenog uplitanja politike u izborni proces ove neovisne institucije. Naime, HLK već danima od članova s terena dobiva informacije o lobiranju politike i samog Ministarstva zdravstva za jednog kandidata, bilo neposrednim lobiranjem vodstva Ministarstva ili putem ravnatelja zdravstvenih ustanova', stoji u priopćenju.

Uplitanje politike u izborni proces u Hrvatskoj liječničkoj komori, samostalnoj i neovisnoj liječničkoj organizaciji potpuno je, kažu, strano pravnoj državi, vladavini prava te europskoj praksi i demokratskim standardima u hrvatskom društvu.

'Nakon što je Komora prošli tjedan upoznala ministra Kujundžića s postojanjem čvrstih indicija da je politika aktivno uključena u tijek izbora u Komori i u izborne aktivnosti pojedinih kandidata, ministar Kujundžić je poslao u Komoru izvanredni upravni nadzor. Naime, Ministarstvo zdravstva nema nikakve pravne ovlasti nad procesom izbora u Hrvatskoj liječničkoj komori pa se slanje izvanrednog nadzora u HLK, i to u subotu, izvan redovnog radnog vremena Komore, može shvatiti kao pokušaj političkog pritiska', poručuju iz HLK.

Iako taj dan u komori nije bilo nikoga, inspekcija Ministarstva zdravstva stigla je i u ponedjeljak. 'Pokrenuli su izvanredni nadzor nad javnom ovlašću Komore tj. nadzor je određen nad vođenjem Imenika liječnika. Inače, Ministarstvo je zadnji upravni nadzor u Komori provelo prije pet mjeseci, u prosincu 2018. godine te tada nije našlo nikakvih nepravilnosti u vođenju Imenika liječnika. Također Ministarstvo tada nije imalo nikakvih primjedbi na odredbe Pravilnika o izboru tijela Komore koje reguliraju mogućnosti i način glasovanja. Ministarstvo ima ovlasti provoditi nadzor isključivo nad javnim ovlastima Komore, a nikako nad izbornim procesom u Komori', stoji u priopćenju.

'Kao vršitelj dužnosti predsjednika HLK-a, želim jasno reći da je naša strukovna organizacija izložena pokušajima Ministarstva zdravstva da opstruira izbore u Hrvatskoj liječničkoj komori. Radi se o do sada neviđenom političkom pritisku i uplitanju politike na izborni proces u jednoj neovisnoj i samostalnoj strukovnoj organizaciji', kaže v.d. predsjednika Komore Krešimir Luetić, koji je ujedino i jedan od kandidata na izborima.

  • +10
Milan Kujundžić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgic

U HLK tvrde da prvo elektroničko glasovanje u Hrvatskoj prolazi bez većih poteškoća.

No, s procesom se ne slažu Luetićevi protukandidati, od kojih su neki zbog 'nepravilnosti' poslali pismo i premijeru Andreju Plenkoviću. Osim toga požalili su se i ministru Kujundžiću, a glavna zamjerka je bila da oko 30 posto liječnika ne može glasati zbog pravilnika koji je HLK donijela tri mjeseca prije izbora. Upravo zbog toga Kujundžić je i poslao inspekciju u Komoru, no nalaz nadzora još nije poznat.