SVS

Kuhinja budućnosti

09.10.2010 u 11:04

Bionic
Reading

Tehnologija je, konačno, iz dnevne sobe počela ulaziti u kuhinju. I gle čuda, tamo se snalazi još bolje nego u ostatku doma. Kuhinje s priključkom za iPhone, pećnice kojima upravljate pomoću iPada ili hladnjaci koje programirate putem interneta nova su sljedeća velika dostignuća

Pripremanje hrane staro je koliko i čovjek, ali unatoč tome kuhinje kakve poznamo danas čine se - oduvijek iste. Početak dvadesetoga stoljeća mnoga je naša kućanstva zatekao s otvorenom vatrom, crnim čađavim loncem obješenim nad njom, počesto i bez luksuza dimnjaka. Mjesto okupljanja u kući nije bio kauč pred TV-om niti dnevna soba, nego zadimljeno ognjište. A otprilike je u isto vrijeme  - 1891. godine - tvrtka Carpenter izbacila prvi električni štednjak. Isti su osvojili naše kuhinje u pedesetima i otada je sve više-manje isto.
Nije li vrijeme za revoluciju?

Domotika, tehnološka grana koja spaja stanovanje, računala i robotiku, ima o tome što reći.
Pametne kuhinje naveliko se grade u Hrvatskoj. Putem nekoga od brojnih standarda domotike (INSTEON, X10, PLC BUS, KNX, System Box, LonWorks, C-Bus, Universal powerline bus, UPnP, ZigBee...) Gorenje primjerice već  proizvodi hladnjake povezive putem interneta, tako da se putem računala s posla može programirati hlađenje dovoljno kockica leda za cijelo društvo! Isto vrijedi i za pećnicu, ona se može aktivirati e-porukom ili SMS-om tako da počne raditi u određeno doba dana.

Ekologija u kuhinji
Naravno, neki futuristi ne zamaraju se svakodnevicom – njima je važnije da sve u kuhinji bude 'zeleno'. Najbolji je primjer Faltazi, čiji Ekokook nudi ekološko odlaganje i odvajanje ostataka hrane i ambalaže. Drugi pak kreiraju kuhinje sastavljene isključivo od recikliranih i sirovih materijala – dijelova namještaja, cigle  i konopaca. Genijalan je detalj ovakve kuhinje što se oprano suđe cijedi ravno u lonce s cvijećem, čime se štedi voda za zalijevanje! Ostaci hrane se pak kompostiraju, a hladnjak je pogonjen čistom vodom umjesto plinom.

Gorenje GreenConnected, aplikacija za iPad

Ipak, proizvođači dobro znaju da pomodari najviše trzaju kada im se ugodi. A budući da živimo u doba kada svako renomirano ime u autoindustriji nudi priključak za iPod/iPhone, zašto bi kuhinje bile iznimka? Istočnjaci su tradicionalno otvoreniji prema ovakvim tehnološkim trendovima, pa se u Koreji i Japanu već odavno mogu pronaći hladnjaci koji putem LCD-a otkrivaju svoj sadržaj, dojavljuju temperaturu i prilagođavaju je namirnicama. Slične stvari pionirski su počeli nuditi Philips, Samsung i LG, ali čini se da naši susjedi žele otići i korak dalje!

Na ovogodišnjem berlinskome sajmu HOME APPLIANCES @ IFA tvrtka Gorenje je pokazala svoje rješenje Green Connected. Riječ je o softveru koji podiže energetsku učinkovitost (dakle, štedi kune!) inteligentnim upravljanjem kućanskih aparata s udaljenih lokacija.

Korisničko sučelje (inventivno nazvano iGorenje) prilagođeno je za uporabu na iPad tabletu, kojim se upravlja perilicom rublja, pećnicom, hladnjakom sa zamrzivačem. Ovaj posljednji je toliko 'pametan' da 'jeftinom strujom' puni akumulator, koji se potom koristi za vrijeme skuplje tarife ili u slučaju nestanka električne energije.

Svakako, umjesto iPada korisnik može upotrijebiti bilo koji uređaj s Wi-Fi sučeljem, poput mobilnoga telefona, PDA, iPod Toucha ili prijenosnika, a naši susjedi obećavaju da će razvoj sustava iGorenje trajati i dalje.

Gorenje Smart Table

Pametni stol
Ipak, središnji izložak slovenske tvrtke nije ova superpametna kuhinja, nego luksuzni stol nazvan SmarTable. Pametni stol (SmarT Table) napravljen je od visokokvalitetnoga kompozitnoga kerrocka, trendy materijala velike čvrstoće i trajnosti. SmarTableom se upravlja daljincem, a na zapovijed stol izdiže sredinu u kojoj se skrivaju hlađeni pretinci za hranu i napitke. Slovenci ga sustavno unapređuju iz godine u godinu, pa je za očekivati da ga prije ili kasnije čeka integracija s drugim projektom Gorenja. Naime, već nekoliko godina ova tvrtka razrađuje upravljanje kuhinjom putem Microsoftova stola Surface. Njime bi se vodilo računa o kuhanju, ali bi ujedno služio kao i telefon, internetsko sučelje ili televizor. Pravo digitalno ognjište za novo stoljeće!