NIJE DOBIO KOŠARICU?

Kudrin: Otišao sam zbog proračunskih rizika

27.09.2011 u 20:39

Bionic
Reading

Dosadašnji ruski ministar financija Aleksej Kudrin u utorak je izjavio kako je ostavku dao zbog fiskalnih rizika koje je vlada poduzela, te da je ostavku bio ponudio već i u veljači, ali ju je premijer Vladimir Putin odbio

U izjavi nakon ostavke rekao je i kako je odbio prijedlog da vodi Pravu stvar, liberalnu stranku koju podupire Kremlj. On tu stranku naziva 'umjetnim projektom koji zapravo diskreditira ideju liberalne demokracije'. Putin je u utorak vršiteljem dužnosti ministra financija imenovao dosadašnjega Kudrinova zamjenika Antona Siluanova.

'On je dobar specijalist, a njegova je kandidatura naravno dogovorena s Dmitrijem Medvedevom. To je zajednička odluka', rekao je Putin na sastanku vlade. Kudrinove dužnosti kao zamjenika premijera koji nadzire financijska pitanja u vladi preuzet će Igor Šuvalov, prvi zamjenik premijera.

Medvedev je u utorak žestoko stao u obranu plana povećanja potrošnje za vojsku jer je to 'imperativ' državne sigurnosti, prenijele su ruske agencije. Te je planove Aleksej Kudrin također osporavao.

Kuddrin je tvrdio da bi predloženih 1,3 posto povećanja potrošnje na vojsku u idućoj godini znatno otežalo pokušaj da se sačuva proračunska ravnoteža i održi isplata socijalnih izdataka. Medvedev je u utorak na vojnim vježbama na Uralu izjavio kako je efikasna vojska obveza Rusije prema svojim građanima i prema susjedima.