ECURED

Kubanska vlada lansirala vlastitu inačicu Wikipedije

15.12.2010 u 13:48

Bionic
Reading

Svijet prema Kubi. Inspirirana američkom online enciklopedijom Wikipedijom i sadržajem koji se prvenstveno bavi revolucijom i braćom Castro, kubanska je vlada lansirala portal EcuRed

Na tom sajtu, koji za sada ima skoro 19.500 članaka, među kojima su povijesni osvrti, biografije i neki akademski radovi, 'širit će se znanje sa svima i prema svima, iz Kube i sa svijetom'.

Kao i na Wikipediji, korisnici će moći sami uređivati članke, ali za sada tek 447 članaka može biti 'poboljšano'.

U članku o Fidelu Castru je iscrpna biografija, kao i sve o njegovoj bolesti, ali i o njegovom 'veličanstvenom povratku'. Autor članka zaključuje da Fidel danas sudjeluje u svjetskoj 'borbi ideja' i da zahvaljujući moralnom autoritetu 'vrši utjecaj na važne strateške odluke revolucije'.

O bivšem američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu se kaže da je, nastavljajući 'dugu tradiciju prljavih obiteljskih poslova, međunarodnih makinacija i varanja naroda', pokušao poduzeti sve nedopuštene metode 'prljavog rata: tajne zatvore, otmice, izvansudske procese, špijunažu građana i krađu intelektualnog vlasništva'.

EcuRed opisuje SAD kao 'suvremeni imperij' i kao 'najmoćniju državu svih vremena', utemeljenu 'na vjerovanju da Amerikanci posjeduju moralnu superiornost, jer se smatraju izabranim narodom'. To daje SAD-u platformu da se 'uključuje u unutarnje stvari drugih država i naroda, pa često i nasilno'.

Iako kubansku Wikipediju može posjetiti bilo tko iz svijeta, na Kubi će ju moći konzultirati, između ostalog zbog siromaštva, svega 1,5 milijuna od 11,2 milijuna građana.