GOSPA OD MILOSRĐA

Kuba dozvolila procesiju nakon 60 godina

05.09.2011 u 11:06

Bionic
Reading

Kubanski režim prvi je put nakon 60 godina dopustio procesiju kipa zaštitnice Kube, Gospe od milosrđa, iz mjesta El Cobre na krajnjem istoku zemlje do glavnog grada Havane

'Kucnuo je čas da havanska nadbiskupija dočeka Gospu od milosrđa', rekao je u nedjelju kardinal Jaime Ortega, primas kubanske Katoličke crkve posljednjih 30 godina, nakon dolaska kipa u Madrugu, 65 km istočno od Havane.

Kardinal Ortega, nadbiskup Havane, u nedjelju je naglasio da taj događaj prikazuje ozračje promjena na Kubi zahvaljujući kojem je Crkva mogla pregovarati s komunističkim režimom o oslobađanju pedesetak političkih zatvorenika prošle godine.

Kardinal Ortega
je također naglasio promjene koje je vlada Raula Castra poduzela u obrazovanju i gospodarstvu i njihove napore da svladaju zastarjele ideološke koncepcije.

Procesija je krenula 8. kolovoza iz Santiaga i proći će tisuće kilometara do Havane. Gospa od milosrđa je pod staklenim zvonom na kamionu uz pratnju policije na motorima i uz sirene ušla u Madrugu, gdje su ju brojni vjernici dočekali uz cvijeće i pjesme. Proslave koje okružuju događaj trajat će sve do 30. prosinca, kada se Gospa od milosrđa vraća u nacionalno svetište El Cobre.

Zaštitnicom Kube, na zahtjev tamošnjih veterana rata za neovisnost, proglasio ju je 1916. godine papa Benedikt XV.