incident u stobreču

Bačić o Krstičeviću za oltarom: 'I on je bio zatečen...'

15.04.2024 u 13:44

Bionic
Reading

Nakon što se u nedjelju HDZ-ov kandidat na izborima Damir Krstičević pojavio na oltaru na poziv županika iz Stobreča, stigle su i reakcije iz HDZ-a

Tomislav Šuta, predsjednik splitskog HDZ-a, kandidat na listi za Sabor, odgovarao je medijima na pitanja o obraćanju generala Damira Krstičevića uz oltar nakon mise u Stobreču. Svećenik don Jozo Lončar je Šutin ujak. Šuta je upitan o zloupotrebi sakralnog objekta u predizborne svrhe, prenosi Dalmatinski portal.

'Bilo je redovno misno slavlje, apsolutno ništa ni u kakve promidžbene svrhe se nije koristilo. Navodi da se radi o zlouporabi nisu točni. Što se tiče generala Krstičevića, svećenik ga je pozdravio kao svog prijatelja, ratnika jer je i župnik čovjek koji je dao obol u Domovinskom ratu -'rekao je Šuta. Istaknuo je kako nitko od drugih kandidata nije bio pozdravljen, nego isključivo general, zapovjednik legendarne 4. gardijske brigade.

Medije je zanimalo i je li Šuta rekao ujaku da ga pozove. 'Nisam ja rekao. Mi smo i ostale nedjelje bili u drugim župama na misama. Ovu nedjelju smo bili u Stobreču, a kako mi svi idemo redovno na mise, tako smo i ovaj put',odgovorio je Šuta.

Sve je komentirao i potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić. 'Puno sam s njim prošao i izvan kampanje bi u drugim župama bio posebno pozdravljen. Posebice župnici koji su prošli rat bi osjetili potrebu ga pozvati, zapovjednika koji je sa suborcima oslobodio domovinu. Tako ga je pozvao i župnik u Stobreču, kao osloboditelja. Bio sam kraj njega kad ga je pozvao, ostao je zatečen, toliko o namjeri...', pričao je Bačić.

Odbacio navode o zloupotrebi u izborne svrhe

'Mi kao HDZ-u da to napravimo takav pokušaj? Odbacujemo to od sebe, strano nam je, ne želimo zloupotrebljavati sveta mjesta i molim vas da tako prihvatite', završio je Bačić uz primjedbu da mu je drago da se generala gdje god dođe prima.

Sam Krstičević poručio je da je samo pozdravio vjernike. 'Niti sam spomenuo izbore ni stranku, niti mi je bila namjera. Izbore doživljavam kao natjecanje, sport u kojem se poštuju protivnici. Vjera mi puno znači, dragi Bog mi puno znači. Zašto se sve dogodilo? A dogodilo se, namjera mi nije bila', završio je Krstičević.

Kandidati HDZ-a iz 9. i 10. izborne jedinice u ponedjeljak su još jednom pozvali birače da izađu na izbore u srijedu, a nositelj u 10. izbornoj jedinici Branko Bačić poručio je kako je svaki glas koji nije za HDZ indirektno glas za Zorana Milanovića.

Bačić je ustvrdio da poruku o "indirektnom glasu za Zorana Milanovića" želi osvijestiti svima koji baštine demokršćanske, domoljubne, državotvorne i obiteljske vrijednosti dodavši kako je izbor samo jedan - nakon izbora će mandatar biti Andrej Plenković ili Zoran Milanović.

'Prešutni dogovor'

"Neće to biti ni Ivan Penava, ni Božo Petrov niti Sandra Benčić. Ovih dana smo vidjeli da je na sceni prešutni dogovor dijela političkih stranaka koje participiraju u našem biračkom tijelu. To su pošteni hrvatski građani po svjetonazoru slični nama, ali moramo biti svjesni da ako nije zaokružen HDZ kasnije će to omogućiti da se formira lijeva vlada na čelu s Milanovićem. Izbor je jednostavan - između Milanovića kao najneuspješnijeg premijera u hrvatskoj povijesti i Plenkovića kao najuspješnijeg predsjednika vlade", istaknuo je Bačić.

Branko Bačić je dodao kako je puno prošao s Krstičevićem i u drugim župama, gdje je bio posebno pozdravljen. Upravo su župnici koji su prošli rat osjetili potrebu pozvati Krstičevića, a tako ga je pozvao i župnik u Stobreču, kao osloboditelja, kaže Bačić.

Mlade je na izbore pozvao župan Blaženko Boban, koji je obećao da će sva vrtićka djeca do 2030. godine imati besplatne vrtiće, učenici osnovnih škola bi do 2028. godine trebali svi nastavu pohađati u jutarnjim satima, majke bi za svako rođeno dijete trebale dobiti godinu dana staža, a kao šlag na kraju je najavio i priuštivu stanogradnju.